Målet: 50 procent japaner och spel i CL

Milan-stjärnan köper österrikisk klubb

1 av 3
FOTBOLL

SV Horn är ett lag under förändring.

Laget, från den österrikiska tredjedivisionen, har köpts upp av Keisuke Honda.

Den japanske landslagsstjärnan vill ta klubben till Champions League, göra den lilla staden till populärt turistmål hos japaner och se till att 50 procent av truppen är japanska spelare.

Japanske fotbollsstjärnan Keisuke Honda är blott 29 år gammal, men förbereder sig redan nu för ett liv efter den aktiva karriären. Som klubbägare.

Honda har köpt in sig i fotbollsklubben SV Horn, i den österrikiska tredjedivisionen. Målsättningen är spel i Champions League – och ett lag bestående till hälften av japaner.

Klubben är 93 år gammal och staden Horn har endast 6 500 invånare, med klubben väldigt regionalt förankrad. Men nu blir SV Horn alltså något helt annat.

Anledningen att japanens val föll på en österrikisk klubb är att landets fotbollförbund inte har någon gräns för antalet utlänningar i lagens trupper.

Skolas i Japan – skickas till Österrike

Milan-stjärnan har köpt in sig med sitt företag Honda Estilo och äger numera 49 procent av klubben. Han sitter också i styrelsen tillsammans med sin kusin Youji Honda.

Vid presentationen efter att ha köpt in sig i SV Horn lovade Honda stora investeringar för att klättra i divisionerna. Han presenterade också sin vision för framtiden:

– Det kan vara så att vi någon gång har 50 procent japanska spelare här, säger Honda till lokaltidningen Nön.

SV Horns hemsida finns förutom österrikiska och engelska nu även att läsa på japanska. Hemma i Japan har Hondas företag startat 50 fotbollsskolor där 1 500 talanger skolas. En av dessa, Shota Sakaki, blev i dagarna klar för den det österrikiska klubben.

20 000 såg premiären

Och SV Horn har redan skaffat sig japanska fans. När hemsidan sände lagets första hemmamatch för säsongen förra veckan sågs matchen av 20 000 japanska användare.

– Och det är klockan 02.30 på morgonen där borta. Det är inte så illa, säger klubbens ordförande Rudolf Laudon.

Som jämförelse tar SV Horns hemmaarena in 4 000 åskådare, och klubben har 500 medlemmar.

– Jag börjar bli kär i Horn. Människorna är mycket trevliga. Jag vill inte endast ta oss till Bundesliga och spel i Europa, utan även göra något för staden. Ett mål är att göra det här till ett populärt turistmål bland japaner, säger Honda till Nön.