Platini utsatt för smutskastning

Dokument har skickats från Fifas högkvarter

Foto: Foto: Bildbyrån
Michel Platini
FOTBOLL

I februari nästa år kommer valet av ny Fifa-president att hållas.

Nu har dokument skickats från Fifas högkvarter som talar för att kandidaten Michel Platini, 60, kan ha utsatts för en smutskastningskampanj.

– Jag kan bekräfta att Uefa har skickat ett klagomål till Fifa, säger en talesperson för Uefa.

I maj uppdagades en korruptionsskandal inom det internationella fotbollförbundet, Fifa, och en tid senare valde ordföranden Sepp Blatter, 79, att avgå.

Den 26 februari nästa år kommer valet av ny ordförande att ske under en extrainsatt kongress i Zürich och en av kandidaterna är Michel Platini, Uefa-boss sedan 2007.

Men nu kommer uppgifter som talar för att den 60-årige fransmannen kan ha utsatts för en smutskastningskampanj.

Uefa utreder dokumentet

Det är nrk.no som uppger, med hänvisning till den tyska tidningen Welt am Sonntag och flera andra medier i Schweiz, att ett dokument med titeln "Platinis skelett i garderoben" ska ha skickats från Fifas högkvarter. Dokumentet som skickats innehåller en föga smickrande bild av president-kandidaten och ifrågasätter om han är lämplig för rollen som ordförande i det internationella fötbollförbundet.

Nu har Platini bett att få saken utredd.

– Jag kan bekräfta att Uefas generalsekreterare, Gianni Infantino, har skickat ett klagomål till Fifas generalsekreterare Jerome Valcke. Vi har bett Fifa att undersöka dokumentets ursprung, eftersom vi är oroade över rykten om en påstådd smutskastningskampanj mot Uefa-presidenten, säger en talesman för Uefa.