”Inte fått utstå alltför mycket trakasserier”

Foto: Foto: Wikimedia commons
Maskoten Kingsley har rönt stora rubriker.
FOTBOLL

På bara två månader har han blivit världens mest kända maskot.

Nu talar Partick Thistles ”Kingsley” ut om den internationella uppståndelsen.

– Klubben har bett mig att hetsa motståndarfansen, säger han till The Guardian.

Skotska klubben Partick Thistle presenterade ny maskot i juni i år. Det var nog inte medvetna om att den skräckinjagande figuren skulle bli idrottsvärldens mest omtalade i yrket.

Maskoten, som heter Kingsley, är en helgul människokropp med ett solhuvud och en ganska läskig och arg uppsyn. Den är designad av David Shrigley, som är en välkänd och prisbelönt brittisk konstnär som bland annat tecknar, fotograferar och gör olika animationer.

”Älskar honom”

Nu talar personen inuti Kingsley – Jay McGhee – ut om den enorma uppståndelsen i en intervju med The Guardian.

– Jag har inte fått utstå alltför mycket trakasserier. Vår förra maskot väckte mer ilska, särskilt hos Aberdeen-fansen, säger han.

– Publiken älskar honom. Klubben har bett mig att hetsa motståndarfansen. När vi mötte Celtic daskade jag mig själv på rumpan framför deras samling. Jag har aldrig känt ett sådant adrenalinrus.

I helgens ligamatch mot Kilmarnock passade McGhee på att fira med spelarna efter ett tidigt 1–0-mål och bilderna kablades ut över fotbollsvärlden som ännu ett par i raden av numera klassiska bilder på maskoten.

– Jag bara gick för det. Jag sa till fotografen att vi aldrig gjort mål när jag stått på kortlinjen, och så hände det. Jag har alltid velat göra det.

”Inte så gosiga längre”

Lilla Partick Thistle har i en skotsk fotboll – som präglats av konflikter – länge setts som en trevligt och lugnt inslag. Den nya, ”läskiga”, maskoten är ett led i att bygga en tuffare image, enligt klubben.

– Det har varit helt fantastiskt. Han har inspirerat en ny klubbslogan: ”Inte så gosiga längre”. Vi var inte helt nöjda med att alla såg oss som ett gulligt alternativ i den skotska fotbollen. Nu har han visserligen inte gjort något mål ännu, men det kanske han också fixar, skrattar Partick Thistles klubbchef Ian Maxwell.