Fifa vill ena Israel och Palestina

”Väldigt glad att inleda processen”

Foto: foto: TT
FOTBOLL

En ny kommitté har bildats och inlett arbete för att lösa konflikten mellan fotbollsförbunden för Israel och Palestina.

– Jag är väldigt glad att inleda processen, sade Jibril Rajoub, ordförande i Palestinas fotbollsförbund,

På onsdagen träffades en ny kommitté i Internationella fotbollsförbundet, Fifa, för första gången för att försöka lösa konflikten mellan fotbollsförbunden tillhörande Israel och Palestina.

I korthet går fotbollskonflikten ut på att Palestina anklagar Israel för att begränsa palestinska spelare och tränares möjlighet att spela matcher. Från israeliskt håll pekas det på bekymmer gällande säkerheten och fotbollsförbundet hävdar att det inte har någon kontroll över frågorna.

Sydafrikanske affärsmannen och tidigare politiska fången Tokyo Sexwale ledde mötet och sade att båda sidor har bekräftat sin avsikt att föra en dialog.

”Process för att hitta lösning”

Införandet av kommittén skedde efter Fifa-kongressen i Zürich i maj då det palestinska förbundet först hade en motion om att utesluta Israel från internationell fotboll, för att därefter släppa förslaget.

– Jag är väldigt glad att inleda processen mot att hitta en lösning, sade Jibril Rajoub, ordförande i Palestinas fotbollsförbund, i ett uttalande.

– Både Mr Rajoub och jag vill ha rättvisa förhållanden för våra fotbollsspelare, sade Israels förbundsordförande Ofer Eini.

Fifa har försökt lösa situationen i över två år.