”Vi kan inte fortsätta”

Total kris: Landslaget hotar att sluta spela

Deppigt i Venezuela efter förlust mot Bolivia. Foto: AP
FOTBOLL

Fotbollen i Venezuela är i kris.

Efter att herrlandslaget anklagats av sitt eget förbund för att ha förlorat VM-kvalmatcher med flit har spelarna fått nog.

De kräver ny förbundsstyrelse – annars slutar de.

Venezuelas herrlandslag i fotboll har gjort gemensam sak och enligt BBC gått ihop för att klaga över hur truppen behandlats av landets fotbollförbund. I ett öppet brev – signerat av 15 spelare med sammanlagt 695 landskamper på cv:t – vädjar landslagsspelarna om ett byte av förbundsstyrelsen.

Det var i förra veckan som förbundspresidenten Laureano Gonzalez hävdade att spelarna försökt få sin förbundskapten, Noel Sanvicente, sparkad genom att förlora kvalmatcher till VM 2018.

”Inte förhandlingsbart”

Spelarna nekar till anklagelsen och skriver enligt BBC i det öppna brevet:

”Det som sagts är helt och hållet falskt och skadar vår heder och vårt rykte. Uttalandena hotar våra personliga och professionella värderingar, såväl som den gruppkänsla vi skapat genom att ha tävlat på den högsta nivån tillsammans de senaste åtta åren. Vår integritet är inte förhandlingsbar. Skadan som gjorts kan endast repareras av ett byte i ledarskapet hos förbundet”.

Fyra förluster

Spelarna tar själv ansvar för den dåliga formen laget visat i det sydamerikanska kvalet till VM 2018 i Ryssland, men de säger också att de inte kan fortsätta spela under rådande omständigheter.

Därför efterlyser de nytt ledarskap för att rädda kvalet – där de ligger sist efter fyra förluster på de fyra inledande omgångarna.

Spelarna lovar även att skänka samtliga bonusar till en välgörenhetsorganisation som satsar på skolor i hemlandet.

Venezuela spelar sin nästa VM-kvalmatch den 24 mars nästa år, borta mot Peru.