Är boken om Ödegaard en bluff?

Detaljerna som väcker stora frågetecken

FOTBOLL

I boken om Martin Ödegaard citeras Francesco Pierini från Corriere dello Sport. Problemet? Det finns ingen journalist som heter så på tidningen.

Nu är författaren Michael Qureshi rejält ifrågasatt.

– Det är ett aliasnamn som jag använt i många år, försvarar sig Qureshi enligt VG.

Det är en av de mest insnöade historierna på länge.

Norske 16-åringen Martin Ödegaard är en av Europas största fotbollstalanger och många vill ta del av supertalangen som värvades till Real Madrid förra vintern.

”Ingen har haft kontakt med mig”

Danske journalisten och författaren Michael Qureshi beslutade sig för att skriva en bok om Ödegaard.

Men nu har detalj efter detalj ifrågasatts. Redan när det var känt att boken skulle bli till ställde sig huvudpersonen Ödegaard själv frågande till det hela.

– Jag tycker att det är lite märkligt egentligen. Han har inte haft någon kontakt med varken mig eller min familj för att höra om det är okej. Han har inte hört av sig något alls och det är lite märkligt, men det kanske är sånt man får räkna med, sa Martin Ödegaard till VG i juni.

Erkänner sin bluff

Nu har dock ännu fler detaljer lyfts upp. I boken citeras italienske journalisten Francesco Pierini från Corriere dello Sport. Problemet? Det finns ingen journalist på den italienska tidningen som heter så och nu har författaren erkänt sin namnbluff.

– Francesco Pierini är ett aliasnamn som jag använder för en italiensk journalist som jag arbetat med i flera år. I samband med Ödegaard-bok stämmer det att Pierini dyker upp med en del citat. Jag känner väldigt många italienska journalister som skulle kunna ge mig de här citaten, men valde den enkla lösningen och ringde den jag kände bäst. Och det här är naturligtvis djupt beklagligt, säger Quershi till sitt försvar enligt VG.

”Det är beklagligt”

Det hela har nu lett till att Michael Qureshi fått sparken från sin arbetsgivare Ekstrabladet för ”felaktiga arbetsmetoder”. Tidigare har Qureshi även skrivit en ”exklusiv intervju” med Napoli-stjärnan Gonzalo Higuain. Problemet? Intervjun ägde aldrig rum och Ekstrabladet fick göra en offentlig ursäkt.

Nu ställer sig folk frågande till vad som är tillförlitligt i boken om Martin Ödegaard.

Där citeras både Florentino Perez och Cristiano Ronaldo och författaren hävdar att citaten är äkta.

– Jag har skrivit en bok där allt är helt riktigt och rätt. Det är beklagligt om det här överskuggar just det och jag är naturligtvis arg på mig själv, säger dansken.