Bulgarisk ligaskandal – storklubben portas efter domarprotest

Kaos i Bulgarien – ligan sparkar ut Litex Lovech

FOTBOLL

En gigantisk ligaskandal råder i Bulgarien.

Flera klubbar anser att Levski Sofia får fördelar av domarna och Litex Lovech lämnade helgens match i protest.

Nu kastas klubben ur den bulgariska ligan.

Kaos råder i den bulgariska ligan. Tidigare i veckan hotade de regerande mästarna Ludogorets, som förra säsongen spelade i Champions League, att lämna ligan. Anledningen till detta är att de anser att domarna favoriserar titelkonkurrenterna Levski Sofia.

– Vi kommer förmodligen lämna mästerskapet om dessa fördelar till förmån för Levski fortsätter, sa Ludogorets ägare Kiril Domuschiev enligt BBC.

Kommentarerna kom i samband med matchen mellan Levski Sofia och Litex Lovech där domaren i ställningen 1-0 till Levski Sofia dömde straff och delade ut ett rött kort till gästerna - det andra under den första halvleken. Ilskan var påtaglig hos spelarna och sportdirektören Stoycho Stoilov beordrade spelarna att lämna planen i protest mot domarens beslut.

Portas från ligan

Nu kokar situationen i den bulgariska ligafotbollen. På onsdagen togs beslutet av det bulgariska fotbollsförbundets disciplinnämnd att kasta ut Litex Lovech från den bulgariska fotbollsligan.

– Det var det enda möjliga beslutet enligt de disciplinära reglerna, säger Jurij Kutjev från det bulgariska fotbollsförbundets disciplinkommitté, enligt TT.

Det är inte heller en liten bulgarisk klubb som kastas ur ligan. Litex Lovech har under 2000-talet varit en av Bulgariens mest framgångsrika klubbar och är i dagsläget vidare till semifinal i den inhemska cupen. Det återstår dock att se om klubben ens får delta i cupspelet eller om de även där stoppas från vidare deltagande.

ARTIKELN HANDLAR OM