Blatter och Platini stängs av – i åtta år

Beslutet taget av Fifa i dag – se presskonferens med Sepp Blatter

1 av 5
FOTBOLL

Fotbollspamparna Sepp Blatter, 79, och Michel Platini, 60, straffas hårt.

På måndagsförmiddagen togs beslutet av Fifas etiska kommitté att stänga av båda från all fotboll.

I åtta år.

Den avgående Fifa-ordföranden Sepp Blatter och Uefa-ordföranden Michel Platini stängdes av 90 dagar i oktober av Fifas etiska kommitté. Anledningen till avstängningen var misstankar kring en penningtransaktion i februari 2011 från Sepp Blatter till Michel Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

Båda parter har hävdat sin oskuld och överklagat med förklaringen från båda pamparna att det handlade om en lönebetalning från arbete Michel Platini utfört för Fifa, nio år efter arbetet påstås ha ägt rum. Men ett anställningskontrakt kunde aldrig presenteras av varken Sepp Blatter eller Michel Platini och deras respektive överklagan blev avslagen. Nu straffas duon hårt av Fifas etiska kommitté.

Gäller all fotboll

Det internationella fotbollsförbundets(Fifa) etiska kommitté har på måndagen fattat beslutet att stänga av Sepp Blatter och Michel Platini i åtta års tid från allt fotbollsrelaterat. Avstängningen berör såväl nationell och internationell fotboll, administrativt eller sportsligt, och träder i kraft med omedelbar verkan. Dessutom bötfälls de av Fifas etiska kommitté. Sepp Blatter ska betala motsvarande 430 000 kronor och Michel Platini 690 000 kronor.

I pressmeddelandet skriver Fifa att Sepp Blatter inte har lyckats i varken de muntliga förhören eller i det skriftliga utlåtandet, att demonstrera en laglig grund för utbetalningen. De skriver vidare i beslutet att pamparna har missbrukat sina positioner.

Vidare formuleras det att den avgående Fifa-ordförandens agerande inte har respekterat alla tillämpade lagar och förordningar samt Fifas regelverk. I beslutet stå det även att Michel Platini inte har förstått betydelsen av sina uppgifter och inte har agerat med trovärdighet eller integritet.

Planerad Fifa-kandidatur

Noterbart i detta fallet är även att Michel Platinis planerade kandidatur till att efterträda Sepp Blatter fått sig en nytt hårt bakslag. En ersättare ska väljas den 26 februari och nu talar väldigt lite för att det blir fransmannen som får ta över ordförandeposten i Fifa.

Sepp Blatters representant har enligt Sky Sports bekräftat att han överklagar beslutet till idrottens internationella skiljedomstol, CAS. Även Michel Platini kommer att överklaga beslutet.

FAKTA

Bakgrund: Fifa-skandalen

27 maj: Schweizisk polis griper sju Fifa-delegater på ett lyxhotell i Zürich, i ett samarbete med amerikanska FBI. Misstankarna gäller pengatvätt och bedrägeri. Totalt misstänks 14 personer.

29 maj: Sepp Blatter väljs om som Fifa-ordförande, trots skandalen.

2 juni: Sepp Blatter meddelar att han avgår – men först efter att en ny ordförande valts vid en extra kongress.

20 juli: Fifa meddelar att en ny ordförande kommer att väljas på en extra kongress den 26 februari i Zürich.

29 juli: Uefa-ordföranden Michel Platini tillkännager att han kommer att kandidera till ordförandeposten i Fifa.

3 augusti: Blatter meddelar att han lämnar sin post som medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK).

25 september: Den schweiziska åklagarmyndigheten meddelar att Sepp Blatter är misstänkt för korruption. Blatter har utfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

28 september: Nästan samtidigt släpper Blatter och Platini pressmeddelanden där det hävdas att ersättningen är för arbete som Platini utförde åt Fifa 1998â2002. Den sista utbetalningen på 17,2 miljoner kronor gjordes 2011.

10 oktober: Fifas etiska kommitté stänger av Sepp Blatter och Michel Platini under 90 dagar under utredning av den misstänkta penningtransaktionen.

12 november: Fifa godkände fem kandidater till ordförandevalet. Platinis ansökan ska ses över först efter avstängningen.

18 november: Fifa avslår Blatters och Platinis överklagan.

23 november: Fifas etiska kommitté inleder målet mot Blatter och Platini.

24 november: Uppgifter läcker ut att Fifas etiska kommitté vill stänga av Platini på livstid, vilket bekräftas av hans advokat.

3 december: Schweizisk polis genomför en gryningsräd, på uppdrag av USA, och griper ett dussintal personer knutna till Fifa.

11 december: Platinis överklagan av avstängningen till idrottens skiljedomstol Cas avslås.

17 december: Blatter förhördes av Fifas etiska kommitté.

18 december: Platini representerades av sin advokat Thibaud d'Ales vid förhören.

21 december: Fifas etiska kommitté stänger av Blatter och Platini i åtta år.

Fakta: Sepp Blatter

Född: 10 mars 1936 (79 år).

Nationalitet: Schweizisk.

Karriär inom fotbollen: Teknisk direktör för Fifa 1975-81, generalsekreterare för Fifa 1981-98, ordförande för Fifa sedan 1998 (fyra mandatperioder).

Fakta: Michel Platini

Född: 21 juni 1955 (60 år).

Nationalitet: Fransk.

Karriär inom fotbollen: Mittfältsstjärna i bland annat det franska landslaget och Juventus på 1970- och 80-talet. Vann EM-guld med Frankrike 1984. VM-brons 1986. Förbundskapten för Frankrike 1988-1992. Jobbade inom Fifas VM-organisation 1992-1998. Har haft flera positioner inom Fifa och Uefa. 2007 valdes han till ny Uefa-ordförande efter Lennart Johansson, och har sedan valts om två gånger: 2001 och 2015.