Blatters första ord efter Fifas straff

Stängdes av i åtta år av Fifas etiska kommitté

1 av 4
FOTBOLL

Sepp Blatter, 79, stängdes tillsammans med Michel Platini, 60, av i åtta år samt tilldelades böter av Fifas etiska kommitté.

Nu har den avgående Fifa-ordföranden gjort sitt första uttalande efter beslutet.

Som han kommer att överklaga.

– Jag kommer slåss för mig och för Fifa, säger Sepp Blatter.

Tidigare under måndagen kom beslutet från Fifas etiska kommitté efter utredningen om en utbetalning på 17,2 miljoner kronor från Sepp Blatter till Michel Platini i februari 2011. Trots att de hävdat sin oskuld har Fifas etiska kommitté tagit beslutet att straffa båda fotbollspamparna med en åtta års avstängning från all fotbollsverksamhet. Dessutom inkluderade straffet en bötessumma på motsvarande 430 000 kronor för Sepp Blatter och 690 000 kronor för Michel Platini.

Pratade om Mandela

Dryga timmen efter beslutet tog en omplåstrad Sepp Blatter plats vid podiet och talade ut om beslutet på en presskonferens i Zürich. Efter att han inlett med att bland annat prata om när kandidaterna för VM 2010 skulle presenteras och Nelson Mandela satt bredvid. Efter att han talat om mänskliga rättigheter, beklagade han sig över beslutet.

– Att säga att det är en bra dag för mig och för Fifa, det skulle vara riktigt fel, säger Sepp Blatter på presskonferensen.

– Damer och herrar, låt mig säga att jag är riktigt ledsen. Jag är ledsen över att jag någonstans fortfarande är en slagpåse och jag är ledsen för fotbollen. Jag är ledsen för Fifa som jag arbetat för i över 40 år, för de 400 som arbetar inom Fifa och för medlemsländerna i Fifa. Men också för min skull för hur jag behandlats.

"Att vi är lögnare"

Sepp Blatter hävdade, trots beslutet, sin fortsatta oskuld och slog fast att ett muntligt kontrakt var knutet mellan honom och Michel Platini i samband med VM i Frankrike 1998. Han sa även att det var två möten i Fifas exekutivkommitté 1998, det ena i Sverige och det andra i Zürich, där han berättade om beslutet.

Han gick sen hårt åt Fifas etiska kommitté. Han var bland annat ilsken över det faktum att hans och Michel Platinis förhör, som hölls avskiljt från varandra, inte sågs som relevanta i besluttagandet.

– Det hävdar att det inte är relevant vad vi har sagt. Och vad betyder det? Att vi är lögnare. Att han och jag lögnare. Och det stämmer inte.

Överklagar beslutet

Han beskyllde även journalisterna för smutskastning och slog även ifrån sig att betalningen, som ägde rum veckor innan omvalet av Fifa-ordförande, skulle vara ett sätt att att köpa röster. Sepp Blatter berättade även att han kommer att överklaga till såväl idrottens internationella skiljedomstol, CAS, och i domstol i Schweiz.

– Jag är en man av principer. Ta aldrig pengar du inte tjänat och betala dina skulder. Nu berättar de för mig att jag försökte köpa, genom Michel Platini, röster till valet 2011. Nej...

■ ■ ■

ARKIV ERIK NIVA: Nu har jag en grav att dansa på.