Erkänner: ”Därför spelade jag Blatter”

Stjärnskådisen avslöjar varför han tackade ja till floppen

Foto: TT
Sepp Blatter och Timo Roth. Roth spelar Blatter i filmen, ”United passion”.
FOTBOLL

Han spelade Sepp Blatter i hyllningsfilmen till Fifa.

Nu avslöjar stjärnskådisen Tim Roth varför han accepterade rollen – och hur han gläds med nyheterna om Blatters fall.

– Filmen är fruktansvärt dålig, jag hatade att göra den.

Det var i slutet av maj som den stora Fifa-skandalen briserade i Zürich – flera av förbundets pampar gripna. Den USA-ledda utredningen mot det internationella fotbollförbundet har nu skördat över två dussin offer – i dag stängdes Sepp Blatter och Michel Platini av i åtta år av Fifa:s etiska kommitté.

I samband med gripandena i maj hade filmen ”United Passion” premiär. Spelfilmen var en hyllning till – och berättelse om – hur Fifa föddes och styrts genom åren.

”Gjorde den för min familj”

Fifa betalade 167 miljoner kronor för att få filmen gjord, men den sågades unisont av kritikerkåren, lockades endast två biobesökare vid premiären och fram till idag endast dragit in 1,6 miljoner kronor. Knappt en procent av produktionskostnaderna.

Aktade skådespelaren Tim Roth spelade Sepp Blatter i huvudrollen – ett beslut han fått ångra.

I helgen ställde Roth upp på en frågestund på Reddit och duckade inte frågan om varför han tackade ja till ”United Passions”.

– Filmen är fruktansvärt dålig, jag hatade att göra den. Det var fel film men jag gjorde den av rätt anledningar. Jag hade två ungar i college så jag var tvungen att fatta ett beslut som förmodligen var fel. Men när man väl fattat beslutet måste man stå för det. Det är en tuff väg att vandra, att vara inblandad i något man inte vill göra, men jag är glad att jag gjorde den filmen för min familj, säger Roth.

”Trodde filmen skulle handla om korruption”

Ironiskt nog gläds mannen som spelade Blatter på vita duken över att Blatter nu ser ut att falla.

– Jag trodde att filmen skulle handla mycket mer om hur den här killen är korrupt. Jag vet inte om han är på väg att krascha, det verkar som att han överlevt allt smuts som kastats mot honom hittills. Det verkar inte finns något sätt att komma ut dem med alla dessa stora företag bakom honom. Just nu ser det lovande ut dock. Det ser ut som att han är rejält pressad, som att han är mer blottad än han någonsin varit tidigare.

Tim Roth har nominerats till flera Oscars under karriären och medverkar i Quentin Tarantinos kommande storfilm ”The Hateful Eight”.