Trots Fifas beslut – Uefa backar Platini

Uefa "extremt besvikna" på Fifa

1 av 4
FOTBOLL

Fotbollen är minst sagt i rullning.

Michel Platini, 60, har tillsammans med Sepp Blatter, 79, stängts av i åtta år från all fotbollverksamhet av Fifas etiska kommitté.

Nu backar Uefa upp deras ordförande.

Det blev en minst sagt dyster måndag för Sepp Blatter och Michel Platini. Den avgående ordförande för Fifa och sittande Uefa-ordföranden bestraffades båda av Fifas etiska kommitté hårt. Straffet som tilldelats gör att båda fotbollspamparna blir avstängda från all fotbollsverksamhet i åtta år och dessutom får betala böter.

Sepp Blatter tvingas betala motsvarande 430 000 kronor i böter och för fransmannen Michel Platini blir motsvarande böteslapp på 690 000 kronor. Det försvårar minst sagt fransmannens planerade kandidatur till att bli vald som ny Fifa-ordförande, i valet som äger rum den 26 februari.

Uefa stödjer Platini

Trots det fattade beslutet backar nu det europeiska fotbollsförbundet, Uefa upp sin sittande ordförande. De bekräftar även att Michel Platini kommer överklaga beslutet.

– Uefa har tagit del av det beslutet från Fifas etiska kommitté som stänger av Michel Platini i åtta år från alla fotbollsrelaterade aktiviteter. Naturligtvis är Uefa extremt besvikna över beslutet som kommer att överklagas, skriver Uefa i ett pressmeddelande.

– Än en gång, Uefa stödjer Michel Platinis rätt till ett korrekt rättsförfarande och möjligheten att rentvå sitt namn.

Michel Platini skriver även till nyhetsbyrån AFP att han tänker överklaga till CAS, men även dra Fifa till civil domstol.

"Vid rätt tillfälle går jag till en civil domstol för att få ersättning för de skador jag lidit de senaste veckorna", lyder Platinis meddelande till nyhetsbyrån AFP.