Carli Lloyd prisades som världens bästa

FOTBOLL

Hon har en lång och framgångsrik landslagskarriär bakom sig.

Men det krävdes VM-historiens snabbaste hattrick – och i finalen dessutom – innan Carli Lloyd utsågs till världens bästa.

– Wow, sade den nu nästan mållösa amerikanskan i tacktalet.

Foto: Eurosport

USA-kaptenen Carli Lloyd hade redan två OS-guld på meritlistan inför sommarens VM i Kanada.

Men 33-åringen hade inte en ens en nominering till priset som världens bästa spelare – fram tills i år.

Då såg hon till att bli nominerad med råge.

– Jag hade ett uppdrag, det var att hjälpa laget att vinna den här matchen. Jag jobbade röven av mig - och allt föll på plats, sa hon efter att ha blivit stor VM-hjälte.

Ett mål från halva plan

Lagkaptenen avgjorde VM-finalen med att göra ett hattrick på tolv minuter, med fullträffar i den 3:e, 4:e och 16:e minuten. Hennes tredje mål kom dessutom från makalösa 53 meters håll, sedan den japanska målvakten var på utflykt långt ifrån det egna målet.

Då hade USA skaffat sig 4-0 i finalen, som slutade i 5-2 och i guld.

– Wow, detta är verkligen är ära och en dröm som går i uppfyllelse. Jag vill tacka alla lagkamrater. Alla vet att det krävdes 33 spelare för att vinna VM-guldet i somras, sa Lloyd bland annat i tacktalet.

Utmanaren la ner karriären

Lloyds sex VM-mål var lika många som mästerskapets skytteligavinnare Celia Sasic – den stora utmanaren till priset som årets fotbollsspelare.

Tyskan gjorde två mål i 4-1-segern mot Sverige i VM-åttondelsfinalen och skickade därmed hem Blågult från Kanada. 27-åringen gjorde totalt sex mål på sju matcher i mästerskapet där Tyskland nådde en fjärdeplats.

Efter medaljmissen gav Sasic beskedet att hon avslutade sin fotbollskarriär, endast 27 år gammal.

ARTIKELN HANDLAR OM