”Det som händer nu i England är spännande”

Foto: Manchester City
Kosovare Asllani flyttar till England och Manchester City.
FOTBOLL

VM-brons och satsande storklubbar. Den engelska fotbollen är på gång.

Det gör Kosovare Asllanis flytt till Manchester City till ett "spännande val", anser förbundskapten Pia Sundhage.

– Framför allt för framtiden är det riktigt roligt, säger hon.

Kosovare Asllani tappade landslagsplatsen när hon i början av året bröt kontraktet med Paris Saint-Germain och finns inte med i truppen som ska möta Skottland i Göteborg på tisdag. Men att hon nu hittat en ny klubb är glädjande – och ett bra val, enligt förbundskaptenen Pia Sundhage.

Däremot är det tveksamt om Asllani hinner kämpa sig tillbaka in i landslaget redan till OS-kvalet i mars.

– Det som händer i England nu är spännande. Men för "Kosses" del handlar det om att bli frisk och vältränad och sedan få spela 90 minuter ett antal gånger. Så hon har en resa att göra, säger Sundhage.

– Rosengård ska spela mot Manchester City den 7 februari, så den matchen har jag tänkt titta på. Det kan bli svårt för henne att hinna till kvalet, men för framtiden är det riktigt roligt.

”Börjar bli konkurrens”

Manchester City, som dessutom spelar mot Piteå i slutet av februari, är ett av nio lag i den engelska högstaligan i år. Även de flesta av de andra lagen kommer från välkända klubbar, som Chelsea, Arsenal och Liverpool.

Utvecklingen har dessutom accelererat sedan det engelska VM-bronset i somras, berättar landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, till vardags i Chelsea.

– Vi får bättre möjligheter och mer respekt internt, säger hon.

– Det börjar bli en konkurrens mellan klubbarna och att det lite mer förväntas att klubbarna även ska ha ett damlag.

”Kommer att explodera”

Chelsea, som vann både ligan och FA-cupen i fjol, åkte visserligen ut ur Champions League i åttondelsfinalen. Men den uppåtgående trenden i ligan är tydlig, enligt Lindahl.

– Det är svårt att jämföra tempot rakt av med Damallsvenskan. Men det är högt tempo, och tufft också. Och en väldigt jämn liga framför allt, säger hon.

Pia Sundhage hoppas nu att fler stora fotbollsnationer, som till exempel Italien, tar efter England.

– När världen förstår vilken vinst det är att ha ett damlag också, i alla hänseenden, kommer det bara att explodera, säger förbundskaptenen.

– Det är fantastiskt roligt för oss som varit med om det här, från att ingen egentligen var intresserad till att det kan bli något riktigt bra.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM