Hela världen letade – hittades av svensk

Avslöjade bluffen – med hjälp svenske Robin

Foto: TT
FOTBOLL

Hela världen sökte efter pojken iförd en ”Messitröja” gjord av en platspåse.

I går påstods han ha hittats av Kurdistan24tv, men allt verkar vara en bluff.

I stället har BBC, med hjälp av en svensk, hittat den riktiga pojken.

– Jag visste direkt att den första killen inte var rätt kille, säger Robin Hirori till Sportbladet.

Nyligen spreds en bild på sociala medier där en pojke iförd en plastpåse med ”Messi 10” ritat i tusch syntes.

När sedan Barcelonastjärnan Lionel Messi påstods var med i sökandet efter pojken spreds bilden världen över och i går påstod sig Kurdistan24tv ha hittat pojken.

– Jag gillar Messi, han är en fantastisk spelare, sa pojken vid namn Homin och nyheten spred sig världen över.

Hittades med hjälp av svensk

Men nu verkar allt vara en bluff.

I stället har, av allt att döma, den riktige pojken kunna hittats av BBC Trending – med hjälp av svenske Robin Hirori.

Hans Twittersignatur @illMindOfRobin fick kontakt med pojkens, som heter Murtaza, familj efter att ha lagt ut bilden på ett supporterkonto till FC Barcelona och kunde sedan hjälpa till att sprida informationen om att den rätte pojken bodde i Afghanistan – och inte i Dohuk.

– Jag visste direkt att den första killen inte var rätt kille, det var rätt tydligt. Dessutom att killen var från Duhok, vilket jag var övertygad om att den riktiga killen inte var ifrån, säger Robin Hirori, personen bakom Twittersignaturen, till Sportbladet.

Anledningen till att Duhok spreds som platsen var för att Robin Hirori hade nämnt det då hans föräldrar härstammar därifrån.

– En kille som känner lilla pojken från Afghanistan, möjligen pojken kusin, kom i kontakt med mig via Twitter. Han berättade om lilla pojken och skickade massor med bilder som bevis, sedan killens storebrors Facebook så jag kunde prata med honom också, fortsätter han.

”Pojken älskar Messi”

BBC kunde sedan komma i kontakt med Murtazas pappa som bekräftar att det är pojken som hela världen sökt efter.

– Min lille pojke älskar Messi och fotboll. Men det är inte möjligt för oss att köpa en tröja till honom eftersom jag bara är en vanlig bonde. Så mina barn bestämde sig för att använda en plastpåse, säger pappa Arif till BBC.

Och femårige Murtaza har ”hört via kompisar som har internet” att han är känd världen över och ”är extremt glad” för det.

Och även svenske Robin Hirori har haft kontakt med personer tillhörande familjen.

– Jag vet att pojkens familj har det svårt ekonomiskt och att de bor i Afghanistan. Jag vet inte om Messi har varit aktiv i sökandet, men jag tror att det mer är Adidas och Argentinas landslag som vill skicka en tröja.

ARTIKELN HANDLAR OM