Ska se Chelsea – efter grova trakasserierna

FOTBOLL

Souleymane Syllas liv förändrades för alltid efter den rasistiska attack Chelsea-fans utsatte honom för på en tunnelbanestation i Paris.

Ett år senare kan han förmå sig att åka tunnelbana igen och vill nu ta tillbaka sitt liv ytterligare.

Ett steg, menar han, är att han just tackat ja till Paris Saint-Germains inbjudan till Champions League-matchen lagen emellan.

Det var för ungefär ett år sedan som flera Chelsea-supportrar stod ombord på ett tunnelbanetåg i Paris och upprepade gånger puttade ut en mörkhyad man på plattformen inför Champions League-matchen mot PSG. Souleymane Sylla försökte flera gånger komma på tåget men knuffades tillbaka ut medan engelsmännen sjöng ”We're racist, we're racist and thats the way we like it”.

De grova trakasserierna fångades på film, fördömdes av klubbarna och senare fick fem identifierade supportrar stränga avstängningar.

Tillbaka i tunnelbanan

Sylla, fransman med rötter i Mauritius, blev så traumatiserad att han tog ett halvårs ledigt från sitt jobb och så sent som i fredags åkte han tunnelbana för första gången sedan kvällen på plattformen.

Fransmannen tackade i fjol nej till Chelseas inbjudan till returmötet i London. Men nu planerar Souleymane Sylla att se fotboll lagen emellan på plats – när de återigen möts i åttondelsfinal i Paris den 16 februari – nästan exakt på dagen ett år sedan incidenten.

Ska gå med advokaten

– Paris Saint-Germain har bjudit in min klient och han planerar att gå med mig. Livet måste gå vidare, det är därför han tagit beslutet, säger advokaten Jim Michel-Gabriel till The Guardian.

Den rättsliga processen efter händelsen är pågående i Frankrike, men Sylla hoppas nu kunna återfå en någorlunda normal tillvaro.

– Han mår okej. Han besöker läkare en gång i veckan på grund av hur händelsen traumatiserat honom. Det var omöjligt för honom att ta tunnelbanan. Det var väldigt svårt för honom, men nu mår han bättre och åkte för första gången metron igen i fredags.

ARTIKELN HANDLAR OM