Succésvensken: De kallar mig Iceman

Svensken i stor intervju efter debuten i Champions League

1 av 3 | Foto: AFP
Victor Nilsson Lindelöf i CL-matchen mot Zenit.
FOTBOLL

Sportbladet har pratat med en av Sveriges hetaste spelare just nu: Victor Nilsson Lindelöf.

21-åringen berättar om mysteriet med sitt smeknamn, drömmer om EM och OS, umgås med en av världens största talanger och har stor tro på sig själv inför framtiden.
– Det är inte så att jag går ut på en fotbollsplan och är rädd. Jag tycker att jag har visat att jag är en bra spelare, säger Nilsson Lindelöf.

Att Zlatan Ibrahimovic skapar rubriker i Champions League hör till vanligheten. Men att en svensk mittback representerar storklubben Benfica i samma turnering är däremot sällsynt.

I går gjorde Victor Nilsson Lindelöf debut i Champions League. 21-åringen, som presenterade sig för de svenska fansen under U21-EM i somras, imponerade i Benficas mittlås i segermatchen mot Zenit.

– Det var riktigt roligt. Det kändes bra för mig under matchen och jag tycker att vi kontrollerade matchen från början till slut. Zenit skapade inte så många chanser. För egen del kände jag mig lugn och hade ganska mycket boll, säger Nilsson Lindelöf.

”Inte så att jag är rädd”

Ni höll nollan så allt gick som planerat defensivt. Du dök även upp offensivt med några löpningar och nickskarvningar. Du visade pondus.

– Det är inte så att jag går ut på en fotbollsplan och är rädd. Det handlar om att spela sitt spel och våga ta för sig. Jag vet om vilka kvalitéer jag har och vågar köra på. Jag tror mycket på mig själv och vet vad jag kan göra på en fotbollsplan.

Exakt. Man ska inte be om ursäkt för att man är bra.

– Haha. Nej, precis.

I fjol blev det mest spel i Benficas b-lag för Nilsson Lindelöf. Den här säsongen har det blivit en hel del tid på bänken. Men från och med december har det sett annorlunda ut.

– Jag spelade första matchen från start i cupen i december. Under januari-februari har jag gjort runt sju matcher totalt. Jag har bra självförtroende, jag har vuxit med uppgiften. Det är inga dåliga lag man spelar emot, men jag tycker att jag har klarat av det bra och visat att jag är en duktig spelare.

Och efter stormatchen mot Porto i fredags fick du debutera i Champions League...

– Ja. Det var en dröm att lira i Champions League. Det var mäktigt att gå ut på planen och höra låten.

Det behövdes inte mer för att komma igång?

– Nej, haha. Verkligen inte.

Lagerbäck: En världsspelare

Estadio da Luz måste vara en häftig arena.

– Supportrarna är helt fantastiska, och arenan är helt underbar. Det blir ett väldigt tryck. Man växer av publiken, det är en mäktig känsla att gå ut på den mattan.

Du fick mycket beröm igår. Islands förbundskapten Lars Lagerbäck kallade dig ”en världsspelare för svensk fotboll”.

– Jag försöker bara göra mitt jobb och spela mitt spel. När chansen kommer måste man visa upp sig från sin bästa sida. Det är bara att tacka för de orden.

Vad säger tränaren och ledningen?

– Jag har haft samtal med tränaren, men det stannar mellan oss två. Jag tror att de är nöjda. Som sagt har det känts bra och jag har fått bra beröm av grabbarna.

I början av juni 2015 skrev Nilsson Lindelöf på ett femårskontrakt. Från början var han inte uttagen i det U21-landslaget som skulle åka till Tjeckien, men kom sedan med i truppen på grund av skada.

Väl i Tjeckien slog han igenom som högerback, vann EM-guld och blev uttagen i turneringens lag.

Nu är han på väg att slå sig in i en av Europas största klubbar.

”En grym skola”

– Det är en fantastisk klubb. Jag är väldigt nöjd att få vara här och få lära mig så mycket som möjligt. Det är en grym skola. Jag hade aldrig varit den fotbollsspelaren jag är i dag om jag inte hade fått den utbildningen jag har fått under de här åren. Jag har mycket att tacka Benfica för.

Han har lärt sig mycket av legendaren Luisao och Lisandro Lopez - som just nu dras med skador.

– Man pratar mycket på träningarna. De mittbackarna jag har runt omkring mig är bra och väldigt rutinerade. Det finns inget bättre ställe att vara på än här.

Genom åren har det funnits en del stora svenska spelare i Benfica, bland andra Mats Magnusson, Jonas Thern, Stefan Schwarz, Glenn Strömberg och Sven-Göran Eriksson. Fördel eller nackdel?

– Det spelar nog ingen roll vart ifrån du kommer, det är alltid stor press i en sådan klubb som Benfica. Det är största klubben i Portugal, det är en stor klubb för många överallt, de har många fans.

Hur stor är du bland fansen – känner de igen dig på gatan?

– Det är klart att man får en del gratulationer på stan. Det kan hända att några vill ta kort. Det är kul att folk uppskattar vad man gör.

Behöver du betala på restauranger?

– Jag har blivit bjuden några gånger. Det är mest att man kan få bord snabbt om det är fullt. Annars får jag betala maten, och det gör jag gärna.

Har du fått några sånger eller smeknamn av fansen?

– De har kallat mig Iceman i tidningarna. Haha. Det började för några år sedan när jag var i b-laget. Och nu har de börjat köra det i tidningarna. Men jag vet inte varför, haha.

– Jag har inte fått någon riktigt förklaring. Det var en tränare och några lagkamrater som gav mig smeknamnet. Jag tror att det är för att jag är ganska lugn och trygg. Men, jag har ingen aning, haha.

Umgås med supertalangen

Jonas blev matchhjälte för Benfica i går i segermatchen mot Zenit. Anfallaren har gjort 29 mål den här säsongen.

Men det finns en ung supertalang som nästintill är lika omskriven i storklubben: Renato Sanches.

– Fantastiskt duktig. Han är är väldigt bra med bollen. Han har ett enormt självförtroende för att vara 18 år och tar verkligen för sig, han går ut och briljerar i en storklubb som Benfica. Det är riktigt roligt. Sedan är han en fantastisk människa utanför planen. Han är väldigt rolig och lätt att hänga med.

– En spelare som man unnar all framgång. Väldigt duktig med stor potential.

Hänger ni något?

– Det är lite av min lillebror i laget. Vi skojar och snackar ganska mycket. En väldigt skön kille att vara med.

Så du vill inte att han ska lämna för 750 miljoner kronor till Manchester United?

– Haha. Det har jag ingen aning om. Det är upp till honom och klubben. Det faller bara naturligt att klubbar vill ha honom.

Vill spela EM och OS

Du är lagkapten i U21-landslaget och mycket talar för att du spelar OS i Brasilien. Om en månad ska A-landslaget träningsspela mot Tjeckien. Vad tänker du när det gäller landslaget?

– Det är alltid en enorm stolthet att representera sitt land i matcher. Nu när jag är i Benfica så fokuserar jag på spel med klubblaget och försöker göra det så bra som möjligt. Om man gör det bra och folk tycker om mig kanske man får chansen. Men det är inget jag tänker på dagligen.

Men, du skulle inte ha några problem att både spela EM och OS till sommaren?

– Absolut inte, haha. Det skull vara en enorm stolthet att få göra det. Det gäller för mig att prestera och så får vi se vart det leder.