Ek bjöd flyktingkillar på fotbollsresa

"För mig blir det på något sätt som att cirkeln är sluten"

Foto: PRIVAT
FOTBOLL

Samtidigt som Lisa Ek lever sin fotbollsdröm i Italien har hon nu hjälpt flera andra att uppfylla sina drömmar.

33-åringen har flugit ner Sandarnas lag C – ett fotbollslag med tidigare flyktingkillar – till Florens med hjälp av arvet från sin pappa.

– Det här är det bästa jag gjort i hela mitt liv, säger hon.

Lisa Eks engagemang i Sandarnas lag C – ett fotbollslag med ensamkommande flyktingbarn – gjorde flytten till Italien och proffslivet i Fiorentina i somras till en tårfylld historia.

Nu har de återförenats i en drömresa där Ek bjudit alla killar till Florens med hjälp av pengarna som hon fick i arvet från sin pappa som gått bort i cancer.

Killarna, tillsammans med flera ledare, dök upp under torsdagen och den efterlängtade återföreningen skedde utanför Stadio Artemio Franchi efter Eks träning och en halvtimme innan Europa League-matchen mellan Fiorentina och Tottenham.

"Cirkeln kändes sluten"

– Det var sådan glädje. Sedan fick de jättebra platser precis bakom Tottenhams avbytarbås. Alla hade Fiorentina-matchtröjor med mitt nummer 51 och Ek på ryggen och för mig blir det på något sätt som att cirkeln är sluten. Min pappas födelseår är 51 så det kändes speciellt när man såg 35 stycken som sitter med det numret. Det är ju tack vare honom som jag kan göra det här och han uppmuntrade mig i mina drömmar hela tiden. Så det var otroligt starkt.

Väl investerade pengar alltså?

– Det är det bästa jag gjort i hela mitt liv. Det går inte att beskriva.

"Alla bara tacksamma"

Såg man på killarna vad det här betyder för dem?

– De är så himla tacksamma och jag är så himla tacksam så alla går bara runt och är tacksamma. Det är något särskilt med de här killarna. Man blir tagen av deras öden och de resor de gjort – först att de varit på flykt i flera år, och att de nu är här. Det är så jävla starkt hela tiden och det uppstår en närvaro som jag tror bara kan uppstå när man varit med om så mycket som de här killarna har.

Vad har de sagt till dig?

– De är så gulliga, fast alla inte pratar perfekt svenska så kan de uttrycka sig så starkt. En kille sa rakt ut: 'Jag har aldrig varit så här lycklig. Min högsta önskan är att du ska få allt du vill i ditt liv för det här var en dröm vi hade och du har gjort att den drömmen har gått i uppfyllelse'.

"Har man inga fans..."

Killarna har gjort flera aktiviteter som att träna fotboll. Men också ätit middag med tolv spelare ur Lisa Eks lag som under lördagen spelar match mot serieledaren Brescia. Då kommer killarna än en gång ta plats på läktaren innan det bär hemåt på söndagen.

– Det är mycket roligare att se fotboll om man känner på någon spelare, så förhoppningsvis får de en roligare upplevelse på vår match nu när de känner några lite grann.

Och du får en jäkla hejaklack?

– Jag hoppas det. Har man inga fans får man flyga hit dem, haha.

Kan deras resa hit lyfta dig även på planen tror du?

– Jag presterar bäst när jag mår bra. Jag var skitnoga med att planera så att detta inte skulle bli ett stressmoment för mig utan att jag bara skulle kunna njuta av den här resan lika mycket som de, och det har jag verkligen gjort hittills. Jag hoppas att jag ska kunna prestera min bästa match någonsin!