Kritiseras för bilden som ’inte fick visas’

Försvarar sig: ”Det var en leksak”

FOTBOLL

En bild från 1997 där Ronaldinho poserar med en beväpnad lagkamrat har blivit en jättesnackis i Brasilien.

Nu försvarar sig lagkamraten.

– Det var bara ett skämt, säger han.

För drygt tio år sedan var han bäst i världen.

Ronaldo de Assis Moreira – mer känd som Ronaldinho Gaúcho – trollband en hel fotbollsvärld när han dominerade i Barcelona-tröjan mellan 2003 och 2008. Samtidigt förvandlades han till en nationalikon i Brasilien och blev en av landets mest omskrivna person.

Nu kritiseras han – för en 19 år gammal bild.

”En leksakspistol”

Den spreds av fotbollslaget Clube Atlético Juventus officiella Facebook-sida och föreställer en 17 år gammal Ronaldinho som poserar ihop med en beväpnad lagkamrat i samband med en match i kvalet till U17-VM. Bilden har väckt stor uppståndelse i Brasilien och kritik riktas nu mot Ronaldinho.

Men enligt lagkamraten, mittfältaren Adiel, är allt bara ett stort missförstånd. När han, av tidningen Globoesporte, för möjlighet att försvara sig hävdar han att det i själva verket var en leksakspistol.

– Alla som känner mig vet att jag kommer från en kristen familj och att jag avskyr vapen. Det här var en leksakspistol som jag köpte på en marknad i Paraguay som ett skämt, säger Adiel.

Bröt löftet

Enligt honom hade han fått ett löfte om att bilden aldrig skulle publiceras.

– Det var en reporter som skulle skriva ett dokument om mig som hittade bilden. Vi kom överens om att han bara fick använda den om han klippte bort delen där pistolen syns. Men bevisligen har han inte hållit sitt löfte eftersom den nu har publicerats av någon Juventus-supporter på Facebook, säger Adiel, som tidigare spelat i Clube Atlético Juventus.

Ronaldinho har inte uttalat sig om bilden.

ARTIKELN HANDLAR OM