Ställer in cupen efter skandalen

Ville ”förbjuda fotboll” – så blev beslutet

FOTBOLL

Greklands biträdande idrottsminister Stavros Kontonis föreslog att ”förbjuda all form av tävlingsfotboll” efter skandalscenerna mellan PAOK och Olympiakos.

Nu kommer beskedet.

Ligan spelas klart som vanligt – men cupen avslutas omedelbart.

Onsdagens semifinal mellan PAOK och Olympiakos i den grekiska cupen blev en obehaglig historia. I slutminuterna – efter att Olympiakos vänt underläge till ledning – uppstod oroligheter från läktarhåll.

Det var när PAOK:s Robert Mak visades ut efter att ha konfronterat domaren över en utebliven straff som rena krigsscener ut. Föremål haglade in från läktarplats där även flera supportrar stormade planen. Kaosstämning rådde på arenan och spelarna tvingades söka skydd nere i omklädningsrummen medan polis ockuperade planen.

Avslutar cupen

En av många läktarskandalen som skakat grekisk fotboll på senare år.

Därför ville landets biträdande idrottsminister, Stavros Kontonis, ta i med hårdhandskarna. Enligt AP föreslog han att all form av tävlingsfotboll ska förbjudas. Men efter att regeringen och förbundet sammanträtt på torsdagskvällen beslutade man att ligaspelet får fortsätta som vanligt. Däremot avslutas cupen med omedelbar verkan.

Skyller på domaren

Efter onsdagens skandalscener tog PAOK-ägaren Ivan Savvidis bladet från munnen och pekade ut huvuddomaren Andreas Pappas som boven i dramat. Han menade att Pappas bidrog till att piska upp stämningen och vädjade till det grekiska förbundet att börja använda sig av utländska domare.

– Vi spelar inför arenor som rymmer 30 000 åskådare, där ingen är rädd varken för gud eller för djävulen. Rättsliga åtgärder måste tas mot domare som aktivt uppviglar stämningen och bidrar till våld. I sådana här typer av matcher måste vi använda oss av utländska domare och om förbundet inte har råd att betala för dem, så får vi i PAOK själva göra det. Det här är första gången i mitt liv som jag skäms över att vara en del av grekisk fotboll, sa Savvidis enligt OTE TV.

Jimmy Durmaz spelade inte matchen på grund av skada.

ARTIKELN HANDLAR OM