Beskedet: Nya regler inför EM

Byter ut 'hatade' röda kort-regeln: ”Historiskt beslut”

FOTBOLL

Äntligen, säger fotbollen.

Fifa har beslutat att ta bort trippelbestraffningen för en målchansutvisining – och regeländringen införs redan till sommarens EM-slutspel.

– Vi har tagit ett historiskt beslut, säger Fifa-presidenten Gianni Infantino.

Så gick det för U21-hjältarna

Länge har supportrar, experter och spelare varit kritiska mot den trippelbestraffning som gäller när en anfallande spelare har en målchans, men stoppas.

Straffet tidigare har varit rött kort för försvaren, avstängning och en straff för det anfallande laget.

”Vi har lyssnat på fansen”

Men nu har Fifa ändrat regeln.

Under helgen höll organisationen en konferens i Cardiff för att diskutera regeländringar och redan till sommarens EM-slutspel kommer fotbollsfansen notera förändringarna som införs 1 juni 2016.

När en anfallande spelare har en målchans och stoppas kommer straffet inte längre bli ett rött kort för försvararen – utan ett gult så länge försvararen eller målvakten ”gör ett uppriktigt försök att nå bollen i straffområdet”.

Därmed slopas den så kallade ”trippelbestraffningen” och kommer att gälla Fifas internationella turneringar under den kommande tvåårsperioden där EM och Copa America blir de första testen.

– Vi har tagit ett historiskt beslut för fotbollen. Vi har visat att vi lyssnar på fansen, spelarna och fotbollen för att nå en gemensam lösning, säger nye Fifa-presidenten Gianni Infantino till Fifas hemsida.

Öppnar för ett fjärde byte

Diskussion pågår fortfarande om domarna i EM kommer ha hjälp av tekniken för att bedöma om en boll är inne eller inte och för att bedöma andra situationer med hjälp av videorepriser.

Även ett fjärde byte i en eventuell förlängning kan införas fram till det att mästerskapet startar 10 juni.

– Vi kan inte längre blunda för framtiden och tekniken. Det är stora tester som görs och måste vara väldigt försiktiga för att skydda spelet och flödet i fotbollen. Vi måste se vilken påverkan videoteknik har och kommer att fatta ett beslut om det är rätt sak att införa i fotbollen eller inte, säger Gianni Infantino.

Så gick det för U21-hjältarna