”Blir erbjuden 693 miljoner i årslön”

Sjuka ryktet: Kinas president vill värva Zlatan – och göra honom världens överlägset bäst betalde

1 av 2
FOTBOLL

Kinesisk fotboll fortsätter att storsatsa.

I dag uppger italienska tidningen La Repubblica att den kinesiska regeringen kommer att erbjuda Zlatan Ibrahimovic en årslön på 693 miljoner kronor för Kina-flytt.

Jämför din lön – med Zlatans

Zlatans kontrakt med Paris Saint-Germain löper ut efter säsongen och till sommaren blir den svenske superstjärnan bosman-spelare. Det har gjort honom hett eftertraktad över hela fotbollsvärlden och svensken har omgärdats av mer eller mindre galna rykten säsongen igenom.

Men i dag bjuder italienska tidningen La Repubblica på det absolut mest galna hittills.

Det är italienska Eurosport och Goal som vidarebefodrar La Repubblicas uppgifter om att den kinesiska regeringen kommer att erbjuda Zlatan 75 miljoner euro, motsvarande drygt 693 miljoner kronor, per säsong för att spela i den kinesiska ligan.

3 gånger mer än Messi

Regeringens plan uppges vara att Zlatan ska bli ansiktet utåt för storsatsande Chinese Super League och mannen bakom planen uppges vara kinesiske presidenten, tillika fotbollsälskaren, Xi Jinping.

Enligt La Repubblica är det oklart vilken av de kinesiska klubbarna svensken i så fall skulle spela för, eftersom erbjudandet kommer att komma från regeringen.

Om Zlatan skulle tacka ja till ett sådant erbjudande skulle han bli världens överlägset bäst betalde fotbollspelare och tjäna mer än tre gånger så mycket som nuvarande ettan, Lionel Messi.

Franska medier har tidigare gjort gällande att Zlatan tjänar runt 15 miljoner euro i PSG.

Vill vinna VM

Att Kina storsatsar på att bli en ny stormakt inom fotbollen har blivit tydligt under vintern då man värvat stjärnspelare efter stjärnspelare från de europeiska toppligorna.

Jinping har tidigare lovat att storsatsa på sporten. Fotboll är på väg att bli ett obligatoriskt ämne för landets alla skolelever. 20 000 skolor ska få planer att spela på och målsättningen är att fostra minst 100 000 nya spelare de kommande tre åren för att på sikt vinna VM.

Jämför din lön – med Zlatans

FAKTA

Några utländska stjärnnamn som värvats till Kina

Ramires, Jiangsu

Gervinho, Hebei China Fortune FC

Paulinho, Guangzhou Evergrande

Elkeson, Shanghai SIPG

Asamoah Gyan, Shanghai SIPG

Robinho, Guangzhou Evergrande

Demba Ba, Shanghai Shenhua

Eidur Gudjohnsen, Shijiazhuang Ever Bright

Fredy Guarín, Shanghai Shenhua

Jackson Martinez, Guangzhou Evergrande

Alex Teixeira, Jiangsu Suning

Ezequiel Lavezzi, China Hebei Fortune