Mordbrand anlagd mot domarbas

Grekisk klubblagsfotboll ställs in tills vidare

Foto: TT
FOTBOLL

En mordbrand ska i morse ha anlagts mot en grekisk toppdomares hem.

Nu avbryts allt spel i landets klubblagsfotboll tills vidare.

– Vi får inte vika ned oss för maffian, skriver PAOK i ett officiellt utlåtande.

Det skakar ordentligt i grekisk fotboll där all ligaverksamhet ställs in tills vidare.

Detta har EPO (Grekiska Fotbollförbundet) beslutat efter att det uppdagats att ordföranden för landets domarkommitté fått sitt hem utsatt för vad som påstås vara en mordbrand.

Det handlar om domaren Georgios Bikas men lyckligtvis var varken han eller hans familj hemma när huset brann ned till grunden tidigt under onsdagsmorgonen.

"Uttrycker full sympati"

Beslutet att ställa in alla cup- och ligamatcher i Grekland tills vidare togs på onsdagsförmiddagen.

– Efter ett extrainsatt möte har EPO beslutat att stänga av all nationell tävlingsverksamhet tills dess att brandkåren kan komma med en slutsats och slå fast vad som ligger bakom branden, skriver förbundet i ett utlåtande och tillägger:

– EPO uttrycker sin fulla sympati för Giorgios Bikas som vi stöttar på alla sätt vi kan.

Enligt The Guardian inträffade händelsen bara en vecka efter att en annan medlem i domarkommittén hotats av två okända män utanför sitt hem.

"Du kommer inte kunna fly, vart du än går kommer vi hitta dig", ska de ha sagt enligt tidningen.

Sedan hotet ska tre övriga medlemmar ha hoppat av kommittén, detta under en säsong som präglats av flera incidenter där supportrar visat sitt missnöje med domarvalet i toppmatcher.

Klubbar visar stöd

Flera storklubbar i Grekland har nu fått nog och öppet tagit avstånd från hur flera domare behandlats under hösten.

– Vi kan inte bara sitta ner och titta på när folks hus bränns ner och fortsätta prata om fotboll. Vi får vänta med att fortsätta spela mästerskapet om det så ska dröja fram till 2020, har Panathinaikos vd Christos Panagopoulos i dag sagt till grekiska medier.

– Vi får inte vika ned oss för maffian utan måste stå upp som en stark och förenad front mot dessa brottslingar, skriver klubben PAOK i en kommentar.

Avbrottet gäller dock endast klubblagsverksamhet. Landslaget, som på onsdagkvällen föll mot Sveriges VM-kvalmotståndare Vitryssland i en vänskapsmatch med 1–0, spelar på som vanligt.