19 av 22 spelare dog i flygkraschen

Klubbens första ord: ”Må gud vara med oss”

FOTBOLL

Brasiliansk fotboll är i sorg.

19 av 22 spelare och därtill flera ledare och klubbrepresentanter tillhörande Chapecoense Real har omkommit i en flygolycka på väg till finalmötet i Copa Sudamerica mot Atlético Nacional.

”Må gud vara med våra spelare och ledare”, skriver klubben i ett första officiellt uttalande.

Det brasilianska fotbollslaget Chapecoense Real skulle spela sitt livs match.

Men på väg till den colombianska staden Medellin – för ett möte med Atlético Nacional i finalen av Copa Sudamerica – försvann flygplanet plötsligt från radarn.

Och polisen har bekräftat att 75 människor, av de 81 personerna ombord, har mist livet. Övriga sex personer vårdas på sjukhus.

”Nacional känner djup sorg och ger all vår sympati till Chapecoense Real efter den inträffade olyckan”, skrev Atlético Nacional på Twitter tidigare under tisdagen.

Bland de döda rapporteras 19 av 22 spelare ur matchtruppen och därtill flera ledare och klubbrepresentanter tillhöra Chapecoense Real.

Bland de som överlevt olyckan finns trion Alan Ruschel, 27, Jackson Follman, 24 och Neto, 31 tillsammans med en journalist och två ur flygpersonalen.

”Ett av Sydamerikas bästa lag”

Chapecoense Real gick upp i den brasilianska högstaligan 2014 och tog sig skrällartat till finalen av Copa Sudamericana – den näst bäst rankade klubbturneringen i Sydamerika efter Copa Libertadores – när man besegrade det argentinska topplaget San Lorenzo förra veckan.

– Om jag dör nu, så dör jag i alla fall lycklig, sa tränaren Caio Júnior efter segern mot San Lorenzo.

Truppen bestod av spelare med meriter från spel i både Brasiliens ungdomslandslaget och ute i Europa.

Mittfältaren Cleber Santana, 35, spelade i Atletico Madrid och Mallorca mellan 2007 och 2010.

– I nuläget är Chapecoense ett av Sydamerikas bästa lag. De har ingen anrik historia, men just nu har de sin mest framgångsrika period någonsin, säger Sportbladets Erik Niva i Aftonbladet Morgon.

Ställer in allt spel

Det första finalmötet i Sydamerikas motsvarighet till Europa League, som skulle ha spelats i morgon med returmöte om en vecka, har ställts in.

”Det sydamerikanska förbundet och den sydamerikanska fotbollsfamiljen beklagar det inträffade. All verksamhet inom förbundets ramar ställs in tills vidare. Förbundets president Alejandro Dominguez är just nu på väg till Medellin”, skriver sydamerikanska fotbollsförbundet på sin hemsida.

I Chapecoense ligger i nuläget nia i den brasilianska högstaligan när en omgång återstår.

I ett första officiellt uttalande på klubbens Facebooksida skriver Real Chapecoense:

”I väntan på att de olika uppgifterna i media bekräftas av flygmyndigheten i Colombia kommer vice-presidenten Ivan Tozzo att vänta med att uttala sig. Må gud vara med våra spelare, ledare journalister och andra gäster i delegationen.”