Samlades i natt – efter tragedin

Tusentals vallfärdade till arenan

1 av 5
FOTBOLL

19 spelare dog i flygkraschen.

I natt vallfärdade Chapecoenses supportrar till arenan för att sörja sina hjältar.

”Ni kommer alltid att vara våra mästare”, sjöng de tillsammans.

Såväl storklubbar som stjärnspelare världen över har uttryckt sina kondoleanser efter den fasansfulla flygkrasch som inträffade natten till i tisdags, svensk tid, och som tog 71 människors liv.

”Våra tankar är med er, Chapecoense”, skriver exempelvis både Manchester United och Arsenal på Twitter.

”Mina kondoleanser till de anhöriga och en stor styrkekram till klubben och hela den brasilianska fotbollen”, skriver Cristiano Ronaldo.

Stor sorg

Den brasilianska klubben – och dess supportrar – är alltjämt i chock.

Strax före midnatt, svensk tid, möttes tusentals upp och strålade samman längs med gatorna i staden Chapecó. Färden gick sedan vidare till en kyrka där de bad tillsammans, och därefter vallfärdade de bort till Arena Condá för en sorgeceremoni.

Spelarnas namn ropades ut i högtalarsystemet och fansen stämde upp i en gemensam sång – ”ni kommer alltid att vara våra mästare” – för sina hjältar, som var på väg till Colombia för att spela final Copa Sudamerica när flygplanet kraschade.

På plats fanns även anhöriga till flera av de omkomna och stämningen beskrivs av nyhetskanalen GloboEsporte som extremt känsloladdad och flera personer syntes gråta okontrollerat under ceremonin.

Brasiliens president Michel Temer har utlyst tre dagars landssorg och staden Chapecós borgmästare, Luciano Buligon, beskriver invånarnas förtvivlan som enorm.

– Vi har gått från en dröm till en verklig mardröm, säger han till Globo.

Stöttas av ligakollegor

Nu sluter fotbollsvärlden sig samman och visar sitt stöd.

Atlético Nacional – laget som Chapecoense skulle möta i Copa Sudamerica-finalen – vädjar nu till det sydamerikanska fotbollförbundet och ber dem att kora Chapecoense till mästare.

Därtill går flera av Brasiliens största klubbar ihop och skriver ett öppet brev till det brasilianska förbundet med ett förslag på hur de gemensamt kan rädda Chapecoense från att gå under.

”Vi föreslår gratis utlåning av spelare till Chapecoense för den kommande säsongen och därtill att klubben ska bli immun från att degraderas från den högsta divisionen i tre år framöver”‚ står att läsa i brevet som har undertecknats av Atlético Paranaense, Botafogo, Coritiba, Corinthians, Cruzeiro, Fluminense, Palmeiras, Santos, Portuguesa, São Paulo och Vasco da Gama.

Även den portugisiska klubben Benfica har erbjudit sig att låna ut spelare gratis.

”I denna svåra tid är vi i Benfica en del av familjen”, skriver man i ett uttalande.

Flera arenor och landmärken har under natten lysts upp i grönt och vitt, bland annat Kristusstatyn i Rio de Janeiro.