Klantigt, fjantigt eller barnsligt

Peter Wennman: Det är bara att välja…

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic blev alltså utvisad i går kväll, så nu borde det väl stormas och klagas eller åtminstone hyttas med fingrar?

Då får ni sköta det själva.

Om ni prompt ska skälla får ni följande alternativ, bara att kryssa i:

Klantigt

Idiotiskt

Klumpigt

Onödigt

Barnsligt

Fjantigt

Oansvarigt

Det är verkligen inte så att jag backar för att ha en åsikt om Zlatans påhitt på fotbollsplanen, det vet ni, men de två gula korten i Juventus segermatch mot Bayern München (2-1) gör mig inte ett dugg upprörd.

Jag ska säga vad som gör mig upprörd:

" När spelare hoppar in i en tackling med fotsulorna först eller på annat sätt spelar farligt.

" När spelare (som i Real Betis i tisdags) kastar sig till marken och håller om huvudet och låtsas att han fått en smäll - fast ingen rört honom.

Då ska det vara röda kort och avstängningar så det visslar om det.

Zlatan svarade för två efterslängar i går, och det kommer nu att heta att han är dum i huvudet och omogen igen.

Sjävklart var det inga smarta grejer. Men det finns ju grader även i helvetet...var de där efterslängarna så mycket att bråka om? Var det farligt spel? Försökte han skada nån?

Nej.

Det var mest markeringar av reviret, dessutom harmlösa.

JA till kaxig svensk stjärna

Zlatan var het, förmodligen grinig och irriterad över att inte få till det i avslutningarna, kanske till och med sur över att det var David Trezeguet som snodde rubrikerna igen, men jag ser hellre en grinig Zlatan än en som inte bryr sig.

Cyniskt? Kanske.

Men tusen gånger hellre en Zlatan som visar missnöje än en som inte reagerar alls. JA till en svensk stjärna som är kaxig mot ett storlag som Bayern München, NEJ till en som är för blyg och gömmer sig.

Lyssnade man till kommentatorerna i svensk tv kunde man få för sig att "Ibra" var alldeles lysande i går, särskilt i andra halvlek. 85 procent av tittarna röstade också på honom som matchens bästa lirare.

Men det tror jag Zlatan själv betecknar som ren bullshit. Han vet att snygga nedtagningar, en och annan bra passning och ett par läckra dribblingar inte räcker för att tillfredsställa kraven på honom - det fattas fortfarande en bit i de avgörande momenten. Zlatan vill och kan mycket bättre än vad han visat på sistone.

Det gäller för övrigt hela Juventus, trots kämpasegern i går.

Emerson stabbig

Mittfältet såg åter väldigt trögt ut och fick fram väldigt få vettiga bollar till anfallet. Vieira började märkvärdigt illa, Emerson såg riktigt stabbig ut och försöket med Del Piero som länk mellan de två lagdelarna lyckades inte.

Det blev avsevärt bättre när Nedved (bänkad för första gången) kom in efter paus, men som helhet får Juventus vara tacksamt över tre poäng. Bayern såg långa stunder stabilare ut och var värt ett bättre öde.

Det tycks som ett märkligt sammanträffande att både Juve och Chelseas formkurvor började dala en aning alldeles samtidigt - efter nio raka segrar i serien - men är kanske helt normalt. Det går ju inte att krossa allt motstånd hela tiden.

Sir Alex kan rädda ansiktet

Dessutom ser vi ju hur det svänger när det handlar om form. Titta på Barcelona, som just nu befinner sig på nån slags hysterisk topp. 5-0 mot Panathinaikos, ny strålande uppvisning, med spelare som bara garvar och har kul på plan.

Tittar man åt andra hållet ser man Manchester United, som håller på och gräver ner sig istället. Torsk med 1-0 borta mot Lille, en riskfylld tredjeplats i Champions League-tabellen och missbelåtna miner i hela gänget. Och gör man inte fler mål med forwards som Wayne Rooney och Ruud van Nistelrooy har man definitivt problem.

Sir Alex Ferguson har ett ansikte att rädda i helgens ligamöte med Chelsea. Sen återstår en del att göra i Champions League.

Peter Wennman