TAVLAN

Målvaktens miss kostade Bremen kvartsfinalplatsen

1 av 5 | Foto: Reuters
SYNDABOCKEN Den tyske målvakten var förkrossad efter matchen. Hans miss kostade Bremen en plats i kvartsfinalen och ett antal miljoner i bonus och tv-intäkter.
FOTBOLL

I 88 minuter gjorde Tim Wiese sitt livs match.

Då tappade Werder Bremens målvaktsreserv plötsligt ett inlägg som kostade både kvartsfinalplatsen och minst 20 miljoner kronor i prispengar.

- Han är förkrossad, säger Werder-tränaren Thomas Schaaf.

Werder Bremen började matchen som de avslutade det första mötet, när laget gjorde två mål på matchens fem sista minuter. På Delle Alpi chippade fransmannen Johan Micoud vackert in 1-0 efter 13 minuter och Juventus var tvunget att göra två mål för att gå vidare till kvartsfinal. Resten av matchen handlade bara om Tim Wiese.

24-åringen, som egentligen är backup till skadade Andreas Reinke i Werder-målet, var fullständigt omutbar.

"Den rosa pantern" radade upp omöjliga räddningar, bland annat ett friläge från Emerson, när Juventus-spelarna tryckte på som besatta.

David Trezeguet reducerade förvisso efter 65 minuter.

Tappade bollen rakt ut

Men när allt såg klart ut för Bremen och bara två minuter återstod av den ordinarie matchtiden hände det som inte fick hända.

Ett inlägg signerat Pavel Nedved från högerkanten, en ren plockboll. Tim Wiese såg ut att ta hand om bollen men tappade den rakt ut av en oförklarlig anledning.

Emerson, som var på väg bort från situationen, insåg plötsligt att han hade öppet läge och "Puma" gjorde inget misstag när han petade in bollen - ett mål som tog Juventus vidare till kvartsfinalen på fler gjorda bortamål.

- Jag förstod inte att bollen var på väg mot mig förrän Fabio (Cannavaro) skrek "Puma, Puma, skjut in bollen" och då sparkade jag. Det var tur, men den hade vi förtjänat, berättar Emerson efteråt.

Tappad hjältestatus

Tim Wiese lämnade gråtande planen efter slutsignalen. Hans misstag kostade inte bara Werder Bremen en sensationell seger och honom själv en enorm hjältestatus.

En kvartsfinalplats i Champions League ger dessutom ungefär 20 miljoner kronor i prispengar, dessutom tillkommer biljettintäkter och tv-pengar som uppgår till enorma summor.

Juve hyllade Wiese

De 2 200 tillresta Bremen-fansen, som under större delen av matchen skanderat "Paris, Paris, vi åker till Paris" (årets Champions League-final spelas på Stade de France) lämnade Delle Alpi under tystnad. Werders tränare Thomas Schaaf berättade på presskonferensen att Wiese var förkrossad.

- Det är svårt att prata med en spelare som är så ledsen och besviken. Men hans lagkamrater tröstade honom och försökte påminna honom om vilken enorm match han gjort.

Juventus tränare Fabio Capello hyllade också den olycklige Wiese.

- Han gjorde många fantastiska räddningar men till slut var turen på vår sida.

David Tanentsapf