KONSTNÄREN

Världens bäste bjöd på show - Ronaldinhos magi sänkte Chelsea

1 av 4 | Foto: BILDBYRÅN
BARÇAS GIGANT Ronaldinho, utsedd till världens bäste fotbollsspelare, showade i tungviktsmötet mot Chelsea. Brassen gjorde Barcelonas 1-0-mål och la grunden till Champions League-avancemanget.
FOTBOLL

BARCELONA

Världens bäste fotbollsspelare bjöd på fotbollsshow när den är som bäst.

Ronaldinho klackade, lekte - och sköt Barcelona till Champions Leagues kvartsfinal efter en magisk dribblingsräd.

-Det finns inget bättre än att vinna en match som denna, sa Ronaldinho till spanska Canal plus.

Hans matchavgörande 1-0-mål var en fantastisk soloprestation. Med en enda snabb fint gjorde han bort tre motståndare i höjd med straffområdeslinjen. Och trots att han tacklades behöll brassestjärnan balansen och sköt för snabbt och för hårt för att Petr Cech skulle hinna reagera.

Ronaldinho spelade med sitt världsberömda leende under hela matchen. Hans klacksparkar i första halvlek var ren fotbollskonst på en nivå där alla egentligen är för skickliga för att tillåta någon att briljera så.

Efteråt var Ronaldinho sitt vanliga brasilianska diplomatiska jag:

-Att slå ett lag som har en stor tränare gör en alltid lycklig, sa Ronaldinho.

Som om Mourinhos taktik skulle kunna bita på genialitet.

"Föredrar att anfalla"

Barcelona behärskade matchen med en för laget ovanligt konsekvent defensiv. Något som dock varken Henke Larsson eller någon annan i Barça ville erkänna efteråt.

-Vi var inte defensivt uppställda. Det krävs att man kan spela på resultat, men vi föredrar definitivt att anfalla. Om man ser på första halvlek tror jag vi är på deras planhalva mer eller mindre hela tiden. Vi skapade inga riktiga kanonlägen, men det gjorde inte de heller, sa Henke Larsson.

Byten gav mer tryck

Chelseas lägen, eller snarare halvchanser, skapades av Joe Coles inlägg från högerkanten.

Barcelonas av Ronaldinho och en försvarsmiss som gav Eto"o fritt fram på vänsterkanten, men försöket att bredsida in bollen resulterade i en träff i bortre stolpen.

I 58 minuten bytte Mourinho ut Didier Drogba och Damien Duff mot Eidur Gudjohnsen och Hernan Crespo i ett försök att skapa mer press på Barcelonas försvar.

Det gav något mer tryck framåt och Cole hittade Crespo med ett smart inlägg som kunde resulterat i en kvittering som gett Chelsea ny chans.

-Jag tycker att vi förtjänade att gå vidare. Före matchen sa vi att ingenting var avgjort och att vi var tvungna att göra en bra match mot ett bra lag som alltid är väldigt farligt. Vi gjorde det bra, sa Barcelonas tränare Frank Rijkaard på presskonferensen efter matchen.

Stefan Alfelt, Simon Bank