Freddie vs Zlatan

Simon Bank: Juventus vinner svenskmötet i Champions League

FOTBOLL

Ljungberg mot Ibrahimovic, Arsenal mot Juventus. Fredriks chans att vinna är att flytta matchen.

Till 2001.

Hon hette Carole Rousseau och hann med att svimma, försöka intervjua Gento på spanska utan att kunna ett ord spanska och svimma en gång till. Allt i direktsändning.

Tydligen var Carole något av festens clou när Uefa lottade Champions Leagues kvartsfinaler igår. Vi som följde lottningen via internet fick nöja oss med kul matcher.

Ur svenskperspektiv särskilt den här:

Arsenal-Juventus.

Thiery Henry mot sin gamla bästis Trezeguet. Vieira mot laget där han var kapten. Fredrik Ljungberg mot Zlatan Ibrahimovic.

Inte nog med att de delar rum i landslaget, firar jul ihop och snackar i telefon ett par gånger om dagen (det där var vad vi unga kallar "ironi") - nu ska de mötas i Champions League också.

Och jo, Juventus vinner.

Arsenal var heroiskt mot det ex-galaktiska Madrid, Wenger var smartare än Caro och ordnade oavgjort.

Henry var bättre än de galaktiska och ordnade segern.

När så mycket briljans samsas på så liten yta kan alla lag slå alla lag (jo, Benfica k a n slå Barcelona) men precis allt talar mot Arsenal.

För fem år sedan vann de mot Juventus, 3-1 på Highbury. Ljungberg gjorde två mål, Henry det tredje.

Vieira och Parlour vann kampen om det centrala mittfältet, men den gången mötte de Igor Tudor och Alessio Tacchinardi. Juventus har generationsväxlat sedan dess, medan Arsenal är mitt uppe i sin föryngring.

Ljungberg har bytt identitet

Den här gången har Vieira bytt tröja och spelar ihop med Emerson - och Ljungberg har bytt identitet och roll. Yrvädret som låg och fiskade efter rätt ögonblick har tagit rollen som 90-minuters städgumma och jourhavande kompis för Arsenals alla offensivglada spelare.

Ironiskt nog har hans defensiva ansvar i Arsenal ökat i exakt samma takt som hans defensiva ansvar i landslaget minskat. Han gör det väldigt, väldigt bra i Arsenal - men han får fortfarande bara göra mål för ett lag i taget.

Werder Bremen skickade Fabio Capellos Juventus halvvägs ut i kylan, men den matchen slutade med att vår bild av Juve som fotbollsvärldens största Vinnare förstärktes.

Ville ha Zlatan till Arsenal

Hur ska Arsène Wenger vinna mot Vinnarna?

Han delar Monaco-historia med Trezeguet och ville ha Zlatan till Arsenal för många år sedan. Oavsett om de två eller Alex Del Piero spelar så kan inte Wenger lita på att hans oroliga backlinje stänger ner dem - så han kommer att satsa på att vinna mittfältet istället.

Jag kan, helt ärligt, inte se hur det ska gå till.

Vieira var Wengers första värvning i Arsenal, han spelade tio år för honom och var hans kapten. Nu ska han slå ut honom ur Champions League.

Håll med om att det finns något oidipalt i det.

Resten då? Tja, det enda mötet som ser ut att innehålla två potentiella slutsegrare är Milan-Lyon. Benfica är ett andra klassens Barcelona och Inter kan fortfarande förlora och vinna vilken match som helst.

Simon Bank tippar kvartsfinalerna i Champions League

Simon Bank