Ajax hade ingen chans

FOTBOLL

Med Barcelona, Juventus, Milan, ett nyvaknat Arsenal och superoutsidern Lyon kvar - kan man då ens tro på Inter som vinnare av Champions League?

Absolut. Det är laget att slå. Laget med tätaste defensiven.

Rosenberg imponerade.

Inter-Ajax var en typisk match som man inte ska se på tv. Ajax blir ofta världsmästare i bollflyttande utan annan mening än att just flytta boll, men tv-bilden visar varken i 17 bulliga eller 42 platta tum hur passningsvägar skärs av, hur ytor krymps till ingenting, hur en bevisat målfarlig striker som Klaas Jan Huntelaar förvandlas till en nollbollägande statist.

Visst såg man hur Marco Materazzi och Walter Samuel ägde Inters straffområde. Man såg Markus Rosenbergs upprepade försök att komma loss och man såg hur framförallt Materazzi, men även suveräne Javier Zanetti, vann duellerna man mot man med intuitiv smarthet.

Övertygande seger

Vad man inte riktigt såg, men ständigt anade, var hur hela Inter spelade ett försvarsspel som aldrig gav Ajax en chans att göra match av möjligheten att vända 2-2 från Amsterdam. Det var helt enkelt en väldigt övertygande 1-0-seger som Inter fick till med ett fantastiskt snyggt mål av Dejan Stankovic.

Får Inter igång Adriano lite till så att han åtminstone snuddar vid säsongsstartens storhet blir Milanolaget hur farligt som helst. Adrianos straffmiss sänkte förmodligen hans självförtroende, som varit på väg uppåt, med något snäpp, men det krävs nog inte mycket för att få igång målsprutandet igen.

På tal om straffar klagade Markus Rosenberg vilt när Ajax inte fick straff för bollen som studsade upp på Materazzis högerarm. Inter fick ju straff för att Olaf Lindenberghs arm stoppade ett inlägg från Stankovic.

Litar på domaren

I bägge fallen litar jag hundraprocentigt på att utmärkte svenske domaren Peter Fröjdfeldt har absolut förmåga att läsa andra människors tankar.

Något annat sätt finns ju inte för domare att bemästra fotbollens, med tanke på dess betydelse, mesta idiotregel. Straff för hands - eller direkt frispark om förseelsen sker utanför straffområdet - ska endast dömas ut om, och nu citerar jag regelboken, spelaren "avsiktligt berör bollen med händerna".

Hur kan någon mer än spelaren själv veta om det var hans avsikt att ta med händerna oavsett hur armrörelserna har sett ut?

Tycker för övrigt att Mackan gjorde en riktigt bra match mot övermakten och förstod inte alls varför han och inte Huntelaar blev utbytt.

Stefan Alfelt