I kväll skriver han historia

Lehmann mot rekordnolla

FOTBOLL

Fyra minuter till rekordet.

I kväll blir Jens Lehmann historisk som den målvakt som hållit nollan längst tid i sträck i Champions League.

– Livet är bra just nu, säger Lehmann.

Stopp Fyra minuter - sedan är rekordet hemma.

I fjol var han utskälld, hånad och till och med petad. I år en nybliven pappa och belönad med ett nytt guldkantat kontrakt med Arsenal.

Mycket talar för att 36-åringen dessutom blir historisk ikväll.

Senast han släppte in ett mål i turneringen var den 22 februari i fjol, då Bayern München slog Arsenal med 3-1. Sedan dess har nollan varit intakt i 655 minuter. Allt som krävs för att slå Edwin van der Sars tio år gamla rekord är fyra mållösa minuter på El Madrigal.

Hårda krav

Något Arsenal, som har nio raka utan mål i baken, bör klara.

Lehmann själv lyfter fram samarbetet med den unga backlinjen. Han ställer hårda krav, något som blev tydligt i första mötet med Villarreal då han skällde ut Eboué, efter att denne orsakat en frispark.

- Vi kan alltid bli lite bättre och på den här nivån, i en semifinal, kan varje litet misstag innebära att du åker ut, säger Lehmann till engelsk press.

"Måste få ett slut"

Villarreal måste göra två mål i kväll för att ha chansen att gå vidare.

Spanjorernas stjärna Juan Roman Riquelme är övertygad om att Lehmanns nolla spräcks på El Madrigal:

- Det måste ju få ett slut någon gång. Jag vet inget lag som slutat släppa in mål i Europa för alltid, säger argentinaren till uefa.com.

Lehmann är ovanligt ödmjuk inför returen.

- Resultatet inför returen hade kunnat vara både bättre och sämre, men jag är inte alls på humör att vara frustrerad. Jag har ett bra liv, så det behövs inte.

Fotnot: I säsongens Champions League är Arsenal uppe i 829 minuter utan att ha släppt in mål. Senaste målskytten mot Arsenal var faktiskt Markus Rosenberg, som gjorde mål för Ajax i gruppspelet i september – men då stod Manuel Almunia i Arsenals kasse. Sedan dess har ”Gunners” hållt nollan i CL i 829 minuter. Almunia har också vaktat kassen, och hållt nollan, i matcherna mot Sparta (2/11), Thun (22/11) och Ajax (7/12). Därefter har Jens Lehmann stått samtliga CL-matcher.

Petter Maaherra