Barcelona klart för Champions League-final

Henke och Ljungberg möts i finalen

Foto: Marcus Eriksson/Bildbyrån
Henrik Larsson kom in istället för Ludovic Giuly.
FOTBOLL

Det blir ett ”svenskmöte” i finalen av Champions League.

Barcelona klarade 0-0 mot Milan i semifinalreturen på ett fullsatt Nou Camp.

Och ett bortdömt mål från Sjevtjenko räddade Henke Larssons Barcolona att gå vidare.

- Jag är otroligt glad. Vi försvarade oss väldigt bra över hela banan ikväll, sade en väldigt lycklig Henrik Larsson till ZTV.

Efter 69 minuters spel kom en situation som skulle bli matchavgörande. Andrej Sjevtjenko nickar bollen i mål förbi en chanslös Víctor Valdés efter en frispark. Den tyske domaren Markus Merk dömer dock bort målet då han anser att Sjevtjenko varit ojuste i duellen med Barcelonas lagkapten Carlos Puyol. Men på reprisen går det inte att se att ukrainaren varit ojuste i nickduellen.

Mål där och Barcelona hade varit i gungning. Milan hade just innan det bortdömda målet påbörjat en kraftig offensiv och skapat ett visst tryck mot Barcelonas offensiva backlinjen.

Henke nära att avgöra

Den svenske stjärnan Henrik Larsson blev inbytt i den 68:e minuten när han ersatte Ludovic Giuly i Barcelonas tremannaanfall. Sju minuter senare är Henke mycket nära att nicka Barcelona till final. Henke löpte in smart bakom Serginho och språngnickade bollen nedåt rakt på Dida efter Eto'os mästerligt känsliga inlägg. Men nicken tar rakt på den brasilianske landslagsmålvakten som med viss tur räddar den hårda nicken.

-Han får den rakt på sig, säger Henke om nicken.

Milans slutoffensiv kom av sig

När alla väntade på en sista slutforcering från Milan i slutminuterna plockade Carlos Ancelotti mycket oväntat ut Filippo Inzaghi och satte in Alberto Gilardino. Ett oväntat byte då Milan hade behövt all offensiv kraft på banan för att nå finalen.

Sett över två matcher är Barcelona värda finalplatsen. Både Samuel Eto'o och Juliano Bellettio hade gyllene lägen att avgöra matchen men lyckades med konststycken att få bollen utanför målet.

- Tycker vi är värda att gå till finalen. Vi har spelat ett bättre offensivt spel. Ikväll skapade de bara en chans. Så vi är värda finalplatsen.

Historiskt svenskmöte i Paris

I finalen i Paris den 17 maj möts för första gången två svenskar i en Champions League-finalen. Blir en historisk match när Fredrik Ljungberg och Henrik Larsson kliver ut på Stade de France 20.45.

- Då jäklar kommer det smälla, säger Henke och skrattar.

Jörgen Källström