Larsson: Det kan bli många dueller

Henke ställs mot Freddie – i Champions League-finalen

FOTBOLL

BARCELONA

Barcelona-Arsenal.

Drömfinalen i Champions League.

Svenskfinalen.

- Som vi spelar i våra lag kan det bli ganska många dueller, säger Henke Larsson om att få möta Fredrik Ljungberg i Paris 17 maj.

Foto: BILDBYRÅN
0-0, EN STOR SEGER Henrik Larsson höjer nävarna efter slutsignalen mot Milan. 0-0 innebär att Barcelona är klart för final i Champions League. "Det blir en höjdpunkt i karriären", säger Henke.

Jublet när slutsignalen gick för 0-0-matchen mellan Barcelona och Milan på Camp Nou var makalöst. En öronbedövande hyllning till den offensiva fotbollens meste företrädare även om Barça inte lyckades i de avgörande lägena.

Allra närmast var inhoppande Henke Larsson med en flygande nick.

- Ett bra inlägg från Eto'o. Jag kastar mig framåt och får pannan på den. Inte mycket mer jag kan göra. Den tar på kroppen på honom (målvakten Dida).

- Så är det. I dag spelade det ingen roll att det blev

0-0 i och med att vi ändå gick vidare, säger Henke.

Mycket Henke i tv

Han är först in i den mixade zonen där radio, tv och skrivande journalister från hela världen väntar. Faktum är att han är så snabbt ute från duschen att när han avverkat hela högen av frågvisa har inte ens näste Barcelonaspelare dykt upp.

Med tanke på hur sen matchen var och tajta pressläggningstider innebär det att det är mycket Henrik Larsson i radio, tv och tidningar världen över i dag.

Det är han värd.

I Katalonien kan man fortfarande inte förstå att han faktiskt bara ska vara kvar i knappt tre veckor till.

- När jag väl har spelat sista matchen här får vi se vad man har för tankar, säger Henke som vägrar att sammanfatta förrän det fantastiska äventyret är helt över.

Finalen på Stade de France blir slutpunkten. En fantastisk slutpunkt, för hur många fotbollsmatcher kan sägas vara större än en Champions Leaguefinal?

- Det är inte många matcher, säger Henke och kan inte låta bli att skratta belåtet.

Barcelona dominerade mot Milan. Ronaldinho bjöd på dribblingar och passningsspel i absolut världsettaklass.

Bra försvarsspel

- Sättet vi gjorde det på imponerade. Vi försvarade oss väldigt bra och anföll ganska bra. Milan skapade inte mycket. Vet inte om dom hade mer än en chans i hela matchen, säger Henke.

Pressen var på Milan. Sjevtjenko hade en flygande nick vass som Henkes men flygande nickar kan nästan aldrig klassas som missade målchanser eftersom det mest handlar om att träffa bollen i ett pressat läge.

- Vi vet att dom först måste göra ett mål för att få förlängning. Men det är klart att det alltid är svårt när det står 0-0. Det är så många världsspelare på planen att det ibland räcker med en halvchans för att någon av dem ska sätta dit den.

- Vi hade flyt i dag att de inte satte den chans de fick. Men vi hade lite oflyt också med två bra chanser i första halvlek och jag satte inte min i andra, säger Henke.

"En av höjdpunkterna"

Champions League är storklubbarnas stora inkomstkälla. För spelarna är det den stora upplevelsen.

- Jag har varit i en final innan och det var ingen rolig upplevelse. Samtidigt är det när man väl slutar spela fotboll som kan ranka såna här saker. Det är klart att det här blir en av höjdpunkterna i karriären.

Henke gjorde två mål för Celtic i Uefacupfinalen mot Porto 2003 - men det slutade med en bitter 2-3-förlust.

Två mål mot Arsenal räcker, Henke!

Då vinner Barça.

Stefan Alfelt