Ett argare Manchester United har sällan setts

FOTBOLL

LILLE

Gary Neville stormade genom den mixade zonen, svart i ansiktet av ilska och med ett stort, blödande sår i pannan.

Henrik Larsson, Wayne Rooney och de andra storstjärnorna brydde sig överhuvud taget inte om att visa sig utan tog bakvägen till spelarbussen.

Argare vinnare än Manchester United har väl sällan setts.

Det blev en skandallös Champions League-match från början till slut, en riktigt otäck historia.

Inte nog med att United-Neville träffades av ett mynt i ansiktet och en flaska från Lilles ledarstab (!) – människor hade faktiskt kunnat dö inne på Felix Bollaert-stadion.

Någon lämnade en grind öppen till ståplatsläktaren där Uniteds fans höll till, med följden att folk strömmade in och tryckte på bakifrån.

En dödsfälla

De fans som stod längst ner pressades mot staketet och svävade i direkt livsfara.

Det bisarra inträffade då att den franska polisen rusade fram och sprutade tårgas på de som förtvivlat försökte ta sig från dödsfällan.

Manchester United har anmält incidenten för Uefa, men det är långt ifrån det enda ärendet Uefa får jobba med efter den här matchen.

Hemmapublikens kastande av föremål mot Gary Neville anmäls också, liksom beteendet från Lilles ledarstab.

Lille, å sin sida, protesterar mot Ryan Giggs frisparksmål och hänvisar till nåt som lite diffust kan översättas till ”tekniskt regelbrott”.

Försvann genom bakdörr

Hemmalaget har dessutom anmält Manchester United för att klubbens spelare vägrade gå igenom den mixade zonen och tala med pressen.

Endast Edvin van der Sar och Louis Saha gav kommentarer till journalisterna – Henrik Larsson och de andra försvann genom en bakdörr.

Det förlorande lagets spelare, de som borde vara mest besvikna, stannade dock mangrant och svarade artigt på alla frågor.

Efterspelet till den här skandalmatchen lär fortsätta hela vägen fram till returen på Old Trafford om två veckor.

Trubbel i luften

Själv hade jag hellre rapporterat om en bra fotbollsmatch och helst ett eller annat Henke-mål, men nu kom tyvärr själva spelet i bakgrunden den här gången. Det var för övrigt också en ganska låst match med få målchanser, 1–0 till United får sägas vara rättvist, men någon höjdare blev det inte på den väldigt dåliga gräsmattan.

Jag var ende svenske tidningsjournalist på plats i Lens, men det var en upplevelse jag kunnat vara utan.

Det låg trubbel i luften hela gårdagen, tågen mellan Lille och Lens var absolut fullpackade av svårt berusade fans som betedde sig som odjur.

Kravallpolis trängde in i tågen med hundar, varpå det utbröt ren panik. Det kom rapporter i natt om brutna armar och ben på människor som kommit i kläm på tågen.

Grova hatramsor

När jag promenerade sista biten fram till arenan nån timme före kick off såg jag tre blodiga slagsmål inom loppet av några minuter. De hatramsor som fansen skrek till varandra var så grova att de inte ens går att översätta.

Jag hoppas Uefa aldrig gör om det här idiotiska misstaget att låta två lags supportrar ta samma resväg till ett tredje lags arena. Lilles eget stadion ansågs för farligt ur säkerhetssynpunkt, men det här arrangemanget var knappast bättre.

Peter Wennman