Skandalmatcherna utreds

”Straffen kan bli kännbara”

FOTBOLL

Två skandalmatcher i går.

I dag kom det väntade efterspelet.

Uefa ska utreda tumultet i matchen Lille-Machester United – och Real Madrid har lämnat in en protest efter Bayern Münchens provocerande målfirande.

Två av tisdagens åttondelsfinaler i Champions League blev riktigt heta.

I Lille spårade det ur efter att Ryan Giggs gett Manchester United ledningen på en frisparksfräckis. Giggs la helt sonika ner bollen på marken och sköt den i mål medan Lilles målvakt Tony Sylva fortfarande ställde upp muren.

Lilles spelare blev helt vansinniga och omringade den holländske domaren Eric Braamhaar. Efter avspark började coachen Claude Puel och hela den franska bänken vifta åt spelarna att gå av planen i protest.

Matchen fortlöpte dock, men stämningen var fortsatt hätsk både på och utanför planen och United-backen Gary Neville träffades i ansiktet av ett mynt nerslängt från läktaren.

I dag meddelade Uefas talesman Rob Faulkner att händelsen ska utredas.

– Vi kan inte i dagsläget säga hur den disciplinära kommittén agerar, men om de väljer att fälla Lille kan straffen bli kännbara, säger Faulkner till BBC.

– Huruvida Lille bör spela på den här stadion eller inte bör också diskuteras.

Men det var inte bara i Lille det var skandalscener i går. I Madrid urartade mötet Real Madrid–Bayern München i slutminuterna – och i dag valde Real Madrid att lämna in en protest till Uefa.

Orsaken var Bayern München-spelaren Mark van Bommels målfirande efter att han reducerat till 2–3.

Den förre Barcelonaspelarens glädjeyttring uppfattades av de 75 000 åskådarna på Santiago Bernabeu som en ren provokation.

Dessutom ska Hasan Salihamidzic i samband med firandet ha spottat mot hemmapubliken.

– Den bästa stunden i en match är när du gör mål. Men om du gestikulerar, förolämpar och kränker din motståndare är det en skam och en brist på respekt, säger Madrid-backen Roberto Carlos till Marca.

Uefa ska nu granska båda händelserna, en rapport ska vara klar till den 22 mars.

Emil Karlsson