Nu krävs en GIGANT

Zlatan blir viktigast i returen

Foto: AP
Låg bakom 1-0 Zlatan Ibrahimovic höll sig starkt framme när han i 29:e minuten fick en fot på bollen. valenciamålvakten räddade men Esteban Cambiasso kunde nicka in 1-0. Så långt allting gott. Men Inter fick till slut bara 2-2 på hemmaplan.
FOTBOLL

Visst, det var Inter som spelade rollen som Goliat på San Siro i går.

Problemet?

David. Och David.

Det krävs något jättelikt om Inter ska överleva den dubbelsmällen.

En ny säsong, en gammal läxa:

När Champions League kommit så här långt handlar det väldigt lite om att göra rätt – och väldigt mycket om att inte göra några fel.

Just nu lämnar 20 000 åskådare San Siro, och jag antar att vi kan diskutera om stadion var halvtom eller halvfull. Den som är lagd åt det där halvfulla hållet skulle också kunna peka på positiva saker med Inters spel mot Valencia.

Före paus var Zlatan Ibrahimovic lika fenomenal som i Serie A, Inter kom ofta runt till giftiga inlägg och störde Valencias försvar mer än det är vant vid. Figos intelligens och Stankovics högerfot styrde matchrytmen och Maicon åkte pendeltåg på högerkanten.

Det såg alltså ganska bra ut. Det kunde, utan vidare, slutat 4–1 eller så.

Men när jag ser bilderna från ett halvtomt San Siro så ser jag bara ett Inter som gjort om samma gamla misstag som förr, bara lite snyggare och mindre tydligt.

Visst, det går att peka finger mot Roberto Mancini som valde att försöka spela ner Valencia i mitten, där de är som starkast, i stället för på kanterna. Han valde fine Figo i stället för krigaren Dacourt på mittfältet och den försiktige Burdisso i stället för liraren Maxwell som vänsterback.

Men det var inte där Inter tappade det här.

De sjönk i samma ögonblick som Júlio César ställde sin mur så illa att David Villa kunde skruva in 1–1 från 25 meter.

När alla spelare är så skickliga, när det är så trångt om utrymmet och varje litet mål väger så tungt – det är då som sådana missar betalas med blod och guld.

2000-talets intelligentaste lag

Valencia är 2000-talets intelligentaste lag, de kan åka med i en match i 89 minuter och stjäla den i den 90:e. I går hade de mer boll än de haft någon gång i bortaspelet den här säsongen, David Villa och David Silva gjorde varsitt sanslöst mål – men framför allt så bjöd inte Valencia på någonting.

Inter slet sig till båda sina mål. Zlatan hade två bra chanser innan han jobbade fram bollen till Cambiassos 1–0 (som absolut INTE var offside, enligt den nya regeltolkningen). Det löpande leendet Maicon misslyckades fatalt med tio kantrusher innan han till slut kom igenom och gjorde 2–1.

Men Júlio César byggde en sned mur, David Silva kontrollerade ett volleyskott, domare Hansson tyckte att Javier Zanetti, av alla, såg ut som en filmare – och om ni undrar exakt hur illa ute Inter är nu så är det bara att sätta sig still i klassrummet för en lektion i Mestalla-matte:

4?Valencia har förlorat två av sina senaste 37 matcher på Mestalla.

4?Valencia har inte förlorat en internationell match på Mestalla på tre år. På de sju senaste matcherna har de släppt in totalt ett mål.

4?Inter har bara vunnit en av sina sju senaste bortamatcher i Champions League.

Som Homer konstaterat: Phfft!

Klappat och klart, alltså? Färdigt? Los Ches till kvartsfinal?

Nja, det är som den store epistemologen Homer Simpson konstaterat:

– Phfft! Fakta. Du kan använda dem för att bevisa vad som helst.

Valencia är skadeskjutet i hjärtat, Albelda är avstängd och Baraja skadad, vilket gör laget lite mindre järnhårt. Och Inter har Zlatan Ibrahimovic, som kommer att bli lagets viktigaste spelare på ett trångt, tätt Mestalla där Valencia ligger lågt och försöker hålla matchen i koppel. Ayala kommer att gnaga hälsenor, Manolo kommer att slå på sin trumma, David Villa kommer att bli farligare för varje minut, för varje meter som Inter trycker upp sin backlinje.

Det är en råttfälla som ligger där och väntar om två veckor. Om Inter gör ett misstag till slår den igen med en smäll.

Här är Champions League-skrällar vi minns

Simon Bank