Allbäck sänkte Manchester United på Parken

Fyra svenskar låg bakom skrällsegern

FOTBOLL

FC Köpenhamn tog sin första seger i Champions League.

Och segern kom mot storlaget Manchester United på ett fullsatt Parken.

Och FCK ska tacka en svensk för segern.

Markus Allbäck gjorde matchens enda mål i den andra halvleken.

– Otroligt skönt, sa Allbäck till Viasat.

Svensklaget FC Köpenhamn tog emot Manchester United hemma på Parken och jagade sin första seger i Champions League. Hemmatränare Ståle Solbakken ställde upp med tre svenskar i startelvan: Oscar Wendt, Tobias Linderoth och Markus Allbäck.

Däremot fick Fredrik Berglund börjaa på bänken. Manchester United hade tre raka segrar i Champions League skulle definitivt vara klart för åttondelsfinal om de vann ikväll.

Den första halvleken gick inte till fotbollshistorien som en av de mest välspelade. FC Köpenhamn fortsatte att jobba efter sitt första Champions League-mål, men fick inga farliga lägen framför Edwin van der Sar.

Markus Allbäck jobbade stenhårt och löpte mycket men fick inte många vettiga bollar att jobba med. Manchester United var inte mycket bättre, men var nära ett mål när Wayne Rooney nickade ett inlägg från Darren Fletcher strax över efter i den 25:e minuten.

Allbäck målade

I den andra halvleken spelade United upp sig. Men hade svårt att få till det i de avgörande lägena. Med 22 minuter kvar fick den fjärde svensken chansen i FCK. Fredrik Berglund kom in på topp bredvid Allbäck. Och bytet blev en injektion för de danska mästarna.

Efter 73 minuter fick FCK en hörna och då visade Markus Allbäck prov på varför han har så hög status i klubben. Den svenske måltjuven dök, som han gjort så många gånger förut, upp och tryckte in bollen från nära håll. Allbäcks första mål i Champions League under karriären.

Dessutom FCK:s första Champions League-mål genom tiderna.

– Jag såg bollen rulla in sakta, sakta, och det kändes jäkligt skönt. Vi kämpade och fajtades, och tillfälligheter avgjorde, sa Marcus Allbäck.

United hade stora problem med offensiven under matchen. Och frustrationen lyste i ögonen på storstjärna Christiano Ronaldo. Den portugisiske talangen drog på sig ett gult kort när han protesterade mot ett domslut i den 82:a minuten.

Med fem minuter kvar var United väldigt nära att kvittera när Rooney får ett kanonläge. Men FCK:s målvakt Jesper Christiansen står för en strålande räddning.

Med en minut kvar att spela blev Markus Allbäck utbytt och fick en stående ovation av hemmapubliken.

På övertid prickade Ronaldo in kvitteringen men linjedomare vinkade för offside, vilket gjorde portugisen rasande.

FCK (fyra poäng) har kvar att möta Celtic (sex poäng) hemma, och Benfica (fyra poäng) borta.

Manchester U leder på nio poäng och ska möta Celtic borta och Benfica hemma.

– Nu har vi ju fortfarande chansen. Vi sa det i halvtid, att vi skulle gå ut för att vinna matchen i stället för att bevaka en meningslös poäng.

Jörgen Källström