Sensationen för tankarna till IFK Göteborgs storhetstid

Sportbladets Stefan Alfelt om FCK: En ung storklubb som nu är nordiskt föredöme

FOTBOLL

KÖPENHAMN

En helmiss följd av en halvmiss.

Så fixade Marcus Allbäck dansk klubbfotbolls största framgång någonsin. 1-0 för FC Köpenhamn över Manchester United inför 40 308 åskådare i Parken.

En sensation som för tankarna till IFK Göteborgs storhetstid för tio år sen då Sverige senast hade ett klubblag som kunde konkurrera med Europas allra bästa.

En tid som har känts svunnen för all framtid. Men kanske har FCK visat vägen för hur det kan gå att komma tillbaka till konkurrenskraft även för svenska lag.

Det handlar om att bli total dominant på den inhemska marknaden. FCK är i dag en ekonomisk gigant som omsätter och värderas till belopp som är tio gånger så stora som alla de andra ligaklubbarna tillsammans. Till och med den andra storklubben Bröndby håller på att förflyttas till småklubbsdivisionen jämfört med Köpenhamns lejon.

FCK värderas till ungefär 3,7 miljarder svenska kronor. Klubbens stora inkomster kommer mestadels av helt andra verksamheter än fotboll. Klubben äger semesteranläggningar och äventyrsbad, men framförallt äger man nationalarenan Parken med plats för 42 358 sittande åskådare och stora konferenslokaler.

Affärerna finansierar mer än tillräckligt en större satsning på fotbollen än den som görs, men klubbledningen aktar sig för att hamna i osund spiral med allt för dyra spelarköp. Utanför Danmark nöjer man sig med att plocka norska och svenska landslagsmässiga spelare.

Relativt sett ganska billiga köp sett till vad FCK får ut av dem. Marcus Allbäck är en pålitlig målspottare, det visade han när han på rätt plats till slut fick in matchens enda mål.

Linderoth bäst på plan

Tobias Linderoth är en fantastisk mittfältsdynamo. Planens bäste spelare som vann nästan hundra procent av sina dueller och som trasade sönder Uniteds uppbyggnadsspel med att ständigt dyka upp och skära av passningsvägar. Lite kul dessutom när han satte handen i bröstet på och knuffade undan väldige Rio Ferdinand som stod och skällde på Allbäck sen denne däckats av en boll i mellangärdet.

- Han stod ju och bråkade, konstaterade Linderoth efteråt.

Aldrig imponerad av eller undergiven en motståndare oavsett vilket stjärnnamn denne bär.

Atiba Hutchinson är visserligen kanadick men efter hans år i Öster och Helsingborg räknar vi även honom som vår man. Atiba var fantastisk mot United. Sprang enormt, tråcklade sig fram med sina spindelben och bollen under full kontroll trots hård uppvaktning.

En härlig svenskkväll

Matchens prestation svarade dock Hjalte Nörregaard som vid målet höll bollen i spel efter en misslyckad nick av Michael Gravgaard på hörna. Nörregaard hann ifatt bollen och fick in den till Hutchinson som nickade vidare till Allbäck.

Oscar Wendt spelade hela matchen som vänsterback, lite försiktig i första halvlek men aldrig bortspelad i defensiven. Fredrik Berglund hoppade in och stressade Uniteds mittbackar mot slutet. Det var en härlig svenskkväll i Champions League och nu har FCK plötsligt chans att nå upp till andraplatsen i sin grupp.

Manchester United var säkert på seger. Men suveränt bollskicklige Wayne Rooney, Cristiano Ronaldo och Ole Gunnar Solskjär lyckades inte att komma till mer än ett fåtal halvchanser. Alex Ferguson valde då att byta två gånger i backlinjen - Nemanja Vidic och Gabriel Heinze ut, Rio Ferdinand och Patrice Evra in. Enda offensiva bytet var Paul Scholes in i stället för Darren Fletcher, men det räckte inte mot FCK:s stabila och konsekvent genomförda defensiv.

FCK bildades 1992, året då Danmark sensationellt vann EM-guld i Sverige. En ung storklubb som nu är ett nordiskt föredöme och i går kväll Champions Leagues stora sensation.

Stefan Alfelt