"Zlatan kan göra det extraordinära"

FOTBOLL

LIVERPOOL. En ”europakväll” på Anfield kan skrämma slag på den hårdaste av de hårda.

– Men Ibrahimovic gör mål mot vem som helst, när som helst, säger Javier Zanetti.

Inters lagkapten hyllade Zlatan under presskonferensen på Anfield i går kväll:

– Ibra har imponerat stort på oss alla en längre tid...han kan göra det extraordinära som behövs för att vinna en sån här match, sa Zanetti.

En av de intressantaste ”duellerna” på förhand är jämförelsen mellan Liverpools Fernando Torres och Inters Zlatan Ibrahimovic.

”Kan vara skillnaden”

Båda har visat storform under säsongen och nyligen sa Torres, ödmjukt, att ”Zlatan är en bättre spelare än jag”.

Återstår att se om svensken, som hittills gjort fem mål i Champions League (delar ledningen med Cristiano Ronaldo), kan leva upp till det berömmet i kväll.

Lagkompisen Zanetti är övertygad:

–Zlatan är den spelaren ssom kan vara skillnaden i en sån här match. Hans form har varit fantastisk. Hoppas han fortsätter i samma stil.

Lovordad

Även Inters manager Roberto Mancini lovordade Zlatan inför den stora italienska pressuppbådet i går (”han har varit excellent”) men påpekade också:

– Det handlar inte bara om Zlatan. Hela laget måste spela bra om vi ska klara av en så stor klubb som Liverpool på deras egna arena, sa han.

FAKTA

Zlatans mål i CL

2 oktober: 1–0 mot PSV Eindhoven.

Zlatan Ibrahimovic slår in en straff, hans första mål i Champions league sedan december 2005.

2 oktober: 2–0 mot PSV.

Lobbnickar in Figos inlägg. Det ser mest ut som han försöker hitta en medspelare, men bollen smiter in vid målvaktens bortre stolpe.

7 oktober: 1–2 mot CSKA Moskva.

Ryssarna leder sensationellt på San Siro med 2–0 när Ibrahimovic reducerar.

7 oktober: 4–2 mot CSKA Moskva.

Bollmottagning, vänder bort en försvarare och drar till – upp i nättaket. Ett av hans vackraste mål förra året.

27 november: 2–0 mot Fenerbahce.

Tar emot ett inlägg, avvaktar, veteranen Roberto Carlos vågar inte stöta och närmast stillastående prickar Ibrahimovic in bollen i krysset.

Läget inför åttondelsfinalen Liverpool-Inter. Klockan 20.45.

1.Hur är pulsen i stan?

Det är ju inte så att det drar skaror av ölstinna fans genom gatorna och välter stolar av upphetsning på uteserveringarna på Lime Street...det finns en både bildlig och bokstavlig kyla i Liverpool just nu efter säsongens besvikelser. Många italienska fans utanför Inters spelarhotell, bra drag i tidningarna, men också en allmän känsla av att Liverpool inte kommer att räcka till, att kvoten av mirakel är fylld. Härligt drag lär det bli på Anfield, men det finns en pessimistisk grundton i förhandssnacket.

2. Vilken är den stora snackisen?

Rafael Benitez och hans rotationssystem, förstås. När Liverpool vinner är det genialt. När laget förlorar är det idiotiskt. Den här säsongen har de röda förlorat lite för mycket och för ofta, Benitez står på minus, och förnedringen mot Barnsley i FA-cupen i lördags är fortfarande på var mans läpp. En taxichaufför jag åkte med i går skrek upphetsat att ”klubben måste säljas till araberna och Benitez måste väck” och det är väl just det som det snackas om i gathörnen i den röda delen av Liverpool.

3. Viktigaste duellen i matchen?

Steven Gerrard och Patrick Vieira har haft med varandra att göra förr, om man säger så, och blir det en mittfältskamp mellan de två kan det bli intressant. Även om nu Gerrard har utvecklats till en annan, mer mångfacetterad spelartyp än den förre Arsenalhårdingen. Inters manager Mancini är dock inte säker på att Vieira kommer att starta. Vem som sen kommer att vara vassast av Torres ochIbrahimovic är en mycket intressant fråga.

4. Formen på lagen.

Liverpool

Vilket annat betyg kan man ge på ett lag som just förlorat mot Barnsley hemma i FA-cupen och redan i februari är borta från ligatiteln? Jamie Carragher erkänner att laget lider av djupa spelmässiga problem. Ingen kan säga emot.

Inter

Överdrivet med fem plus? Nja, hur mycket statistik vill ni ha? Inter har inte förlorat en ligamatch sen i april 2007. Inter har inte förlorat på 31 raka bortamatcher i ligan. Inter har vunnit elva av sina tolv senaste i ligan. Inter är i semifinal i italienska cupen. Och, by the way, Ibrahimovic har redan gjort 14 i ligan och fem i Champions League.

5. Tips: 1–2.

Det ligger i sakens natur att Liverpool, nedsablat och utskällt, kommer att ta sig i kragen rejält i kväll. Vi vet också hur det kan gå såna gånger. Men Inter är smart och livsfarligt i omställningarna, två mål efter paus knäcker hemmalaget.