Vändningen

Superstjärnornas magiska mål

Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Mötet mellan Celtic och Barcelona hade allt.

Och Thierry Henry.

Med ett magiskt nummer såg han till att bli kung i den fantastiska tillställningen på Celtic Park.

Katalanerna dominerade matchen stort. Totalt skickades 24 skott iväg mot Celticmålvakten Artur Buroc, att jämföra med hemmalagets fyra. Men det var ändå Celtic som hade 2–1 fram till den 52:a minuten.

Det var då mannen med det eleganta löpsteget, Thierry Henry, till slut fick utdelning. Han fick bollen från Ronaldinho – som var piggare än på länge – avancerade några meter och skruvade iväg ett skott, otagbart för Buroc i Celticmålet. Fullträffen höll samma klass som Henrys allra vackraste i Arsenaltröjan.

Målet föregicks av att Gary Caldwell – i ostört läge – slog en galen passning till Ronaldinho. Men Celtics manager Gordon Strachan vill inte klandra sin försvarare.

– Det är inte Gary Caldwells fel att vi förlorar, fram till det misstaget spelade han utmärkt.

Likaläge borta mot erkänt hemmastarka Celtic skulle få de flesta lag att bevaka resultatet. Men Barcelona är inget vanligt fotbollskollektiv.

Messi gjorde två

Henry var nära med en klack efter dryga timmen, Carles Puyol med en nick i 75:e.

Fyra minuter senare rasslade det till bakom Buroc. Målskytt för andra gången i matchen, Lionel Messi.

Krävs ett mindre mirakel

Ett mindre mirakel krävs nu för att skottarna ska lyckas vända 2–3-underläget i returen på Camp Nou, men Gordon Strachan har inte gett upp.

– Det tog mig 35 år att skaffa mitt hus så jag skulle inte satsa det på att vi vänder. Men vi ska åka dit och ge dem en match, säger han.

FAKTA

2-2

52:a minuten. Ett mästerverk signerat Thierry Henry. Fransmannen får bollen från Ronaldinho, Henry avancerar in i vänstra delen av straffområdet och smeker iväg bollen upp i det högra krysset.

2-3

79:e minuten. Inbytte Samuel Eto’o driver upp bollen på högerkanten och slår in bollen i straffområdet. Celticförsvaret får inte ordning på bolluslingen som hamnar vid Lionel Messis fötter. Argentinaren avslutar behärskat med ett lågt skott invid Burocs högra stolpe.