Fröjdfeldts försvar: Ingen allvarlig skada

Svenske domaren anklagas för att vara anti-italiensk

Foto: AP
Svenske domaren Peter Fröjdfeldt var i centrum mellan Lyon-Fiorentina.
FOTBOLL

Det stormar kring Peter Fröjdfeldt.

Italienska medier kallar honom för anti-italiensk dagen efter Champions League-mötet mellan Lyon och Fiorentina.

Men Fröjdfeldt försvarar sig.

Dagen efter slås Peter Fröjdfeldts domslut mellan Lyon och Fiorentina upp stort i italienska medier – tidningen Corriere dello Sport skriver bland annat att den svenske domaren är ”anti-italiensk”.

Anledningen till de hårda orden är dels den omdiskuterade offside-bedömningen under sommarens EM-slutspel mellan Holland och Italien – och dels, förstås, händelsen i gårdagens Champions League-match.

Bedömde inte det som allvarligt

Med dryga kvarten kvar fick Luciano Zauri en smäll. Viola-spelaren blev liggande i straffområdet men Fröjdfeldt lät spelet fortsätta och Lyon reducerade.

Fiorentina-spelarna var rasande efter målet – dels på den svenske domaren och dels på Lyon-spelarna som inte spelat ut bollen.

I dag har domarbasen Bosse Karlsson, som även sitter med i Uefas domarkommitté, varit i kontakt med Fröjdfeldt som inte får kommentera händelsen.

Men vad säger Peter?

– Han säger att han inte bedömde det som en allvarlig skada och att det därför inte fanns någon anledning att blåsa av.

Vad säger han om reaktionerna?

– Det har varken jag eller han några kommentarer till, säger Karlsson som menar att folk i allmänhet och spelarna i synnerhet inte kan regelboken tillräckligt bra.

Kan slippa italienarna

Bosse Karlsson reder ut begreppen.

– Det finns ingen regel som säger att domaren ska blåsa av vid huvudskador. Vad kommer det ifrån? Domaren ska blåsa av vid allvarliga skador, annars ska spelet fortsätta. Det var den bedömningen Peter gjorde.

Efter ”incidenten” i går och den tidigare i somras under EM kan Uefa göra bedömningen att Peter Fröjdfeldt inte ska döma några italienska lag.

– Uefa kan ta hänsyn till sådant men jag vet inte om det blir så nu, säger Bosse Karlsson.