Kuyt och Gerrard frälste Liverpool

Nu har engelsmännen fördel inför returen på San Siro

Foto: TV6/AP
Frälsarna: Steven Gerrard och Dirk Kuyt.
FOTBOLL

Liverpool radade upp chanser på Anfield – men brände samtliga.

Tills fem minuter återstod.

Då såg Dirk Kuyt och Steven Gerrard till att sänka Zlatan Ibrahimovics Inter med två snabba mål.

– Vi visade karaktär, säger tränaren Rafael Benitez.

Liverpool ägde spelet och med Marco Materazzi utvisad redan efter en halvtimme intog Inter en defensiv hållning, med Zlatan Ibrahimovic ensam på topp.

Och engelsmännen saknade definitivt inte chanser att avgöra.

Fernando Torres kom fri, men Julio Cesar tippade till hörna. Sami Hyypiä fick fritt läge innanför straffområdet – men nickade över. Även inbytte Peter Crouch kunde ha nätat, men dröjde för länge med skottet.

Två snabba mål

Dessutom kunde Liverpool mycket väl ha fått straff vid två tillfällen, men domaren friade.

Publiken på Anfield började misströsta. Men då – i 85:e minuten – slog holländaren Dirk Kuyt till. Jermaine Pennants långa inlägg från högerkanten nådde fram till Kuyt som tog emot bollen och klippte till. Bollen touchade på Maicon, studsade i marken och ställde Julio Cesar i målet.

Men inte nog med det. Bara fyra minuter senare avlossade Steven Gerrard ett distansskott. Bollen studsade och smet in i mål via stolpen.

Lita på att pressade Liverpooltränaren Rafael Benitez drog en suck av lättnad. Efter förlusten i FA-cupen mot Barnsley var en seger mot Inter det som behövdes för att lugna fansen.

– Det var en viktig seger för klubben, säger han till Viasat.

Bittert för Zlatan

Zlatan Ibrahimovic har två gånger tidigare mött engelskt motstånd i Champions league-slutspelet. Bägge gångerna har han varit en förlorare. 2005 åkte Ibrahimovic – då i Juventus – ut i kvartsfinalen mot Liverpool. 2006 var det Arsenals tur att sätta stopp.

Efter tisdagskvällens åttondelsfinal ser den trenden mycket väl ut att kunna förlängas ytterligare. Med Marco Materazzi avstängd och ett 0–2-underläge har Inter ett tungt utgångsläge inför returen i Milano den 11 mars.