Wennman: Alla går på Liverpools trick – gång efter gång

Foto: ap
FOTBOLL

LIVERPOOL. Är det Materazzi vi ska tala om?

Eller Zlatan?

Eller brist på stolthet?

Vi kanske ska baka ihop allting och kalla det skandal?

Först och främst:

Ingen kan ta ifrån Liverpool det Liverpool gjorde i går, det vill säga det gamla tricket:

Steven Gerrard lägger sig i en låda där bara huvudet och fötterna sticker ut från varsin ände, sen kommer det en svartklädd man med hög hatt och sågar lådan mitt itu.

Sen gör mannen samma sak med Peter Crouch i en betydligt längre låda och Rafael Benitez i en något tjockare låda och just när vi börjat skrika och tror att alla tre sågats av på mitten reser de sig allihop från de döda och vinkar till publiken.

Vi går alla på det. Gång efter gång.

Kan bära mot ett nytt mirakel

Det senaste trollerinumret, 2-0 under de sista fem minuterna mot Inter i går, kan bära iväg mot ett nytt mirakel i Champions League.

Eller för att vara mer jordnära:

Kan innebära att Liverpool räddar ansiktet och Rafael Benitez köper sig mer tid.

Det fanns dock andra spännande illusioner att grubbla över i går på den scen som heter Anfield.

Vi hade till exempel ”Den Osynlige Mannen”, stjärnan som bara försvinner utan vidare när man knäpper med fingrarna.

Han heter Zlatan Ibrahimovic.

Han brukar göra sitt specialtrick mot just engelska lag, jag tror det är fem gånger i rad nu:

Han gör entré med en superstjärnas hela karisma, det verkligen strålar om honom, och han går, står, rör sig, vänder sig, putsar sig, kammar sig, borstar sig som en stjärna – innan han försvinner.

Problemet är att matchen fortfarande pågår.

Jag har sympati för Zlatans svåra läge i går, eftersom Inter vägrade spela fotboll på Anfield och avståndet mellan honom och de låga mittfältet var som Paris-Dakar, ungefär.

Jag kan också förstå det hopplösa i att spela ensam på topp i ett lag som är en man kort i svinkyla på ett Anfield som är som en kokande gryta omgiven av kannibaler som skriker efter kött.

Men jag tycker det är värdelöst att sitta och se en stor fotbollsartist som knappt ens försöker, som tycker det är viktigare att tröjan och shortsen sitter rätt och guldskorna glänser än att han offrar sig till hundra procent.

Och till er som redan protesterar:

Kom inte och påstå att Zlatan Ibrahimovic offrade sig till ens FEMTIO procent för sitt lag i går.

Hade det slutat 0-0, som Inter hade förhandsbeställt, hade kanske ingen brytt sig. Men nu fanns det en belgisk domare vid namn Frank de Bleeckere, härmed kallad Den Blekare, som inte läst manuskriptet.

Den Blekare visade ut Marco Materazzi efter två förseelser som sammanlagt kanske var värda ett gult kort.

Det var rent av en skandal

Det var ett förfärligt domslut som gjorde den här matchen till en allt annat än charmig och vacker historia. Det var rent av en skandal.

Men en annan skandal var att Inter i den tredjedel av matchen som spelades innan utvisningen tydligt visade att man kommit till Anfield för att spela 0-0.

Är det stolthet?

Är det vad en italiensk ligamästare har att komma med i en åttondelsfinal i Champions League år 2008? Det gamla vanliga, ”vi spelar 0-0 borta så tar vi dom hemma sen?”

Mot ett lag som var skakat av dåligt självförtroende (1-2 mot Barnsley...)?

Måste man vara italiensk in absurdum?

Inter får banne mig skylla sig självt i den här matchen, inte skylla på Materazzis utvisning. Dessutom hade laget tur med diverse andra domslut, inte minst handsen på Vieira innanför straffområdet, så den saken jämnade ut sig.

Liverpool var beundransvärt

Min gamle vän Giancarlo på Gazzettan var vansinnig i paus och skrek:

– För fyrtio år sen var det Inter som köpte domarna. Nu är det tydligen nya tider!

Han tänkte förstås på den där Europacupmatchen 1965 då Inter via en mutad spansk domare vände 1-3 till 3-0 hemma på San Siro.

Jag har fått flera mejl om att jag borde ha berättat det i min text i går, ungefär som att det var mitt fel att Inter vann och att jag skulle kunna ändra på siffrorna. Mycket korkat.

Det enda jag egentligen vill säga är att Liverpool var beundransvärt som till slut gnagde ner den svartblå muren och att Inter blev en oerhörd besvikelse.

Lägg dig nu i lådan till returen, Benitez, så att den svartklädde kan börja såga igen.

FAKTA

Wennman sammanfattar

Varför vann pool?

Därför att Liverpool VILLE vinna. Inter kom för att spela 0–0. Utvisningen av Materazzi efter en halvtimme gav Inter ett naturligt alibi att bara slå ifrån sig, men det började tidigare än så. Och om gästerna inte vågar åka till Liverpool, tro på sig själva och spela fotboll förtjänar man att förlora.

Vilka går vidare nu?

Liverpool: 65%

Inter: 35%

Jag ger Liverpool en jättechans. Inter kommer att sakna båda sina mittbackar, och måste satsa rätt våldsamt framåt för att hämta upp 0–2. Det ger Liverpool utmärkta kongringslägen, och ett mål för engelsmännen betyder att Inter måste göra fyra...

Vilken var snackisen efter matchen?

Givetvis utvisningen på Inters kontroversiella mittback Materazzi. Den var onekligen hårt dömd. Den slet slutligen ner ett dödstrött Inter som orkade stå emot i 85 minuter – men inte i 90.

Den gav också en trist, enahanda matchbild för den neutrale betraktaren. Knappt en målchans för Inter.