Fansen buras in

Körs till läger inför matchen: ”Ska inte irra runt fulla”

Foto: FOTO: AP
FOTBOLL

Moskvapolisen har bestämt sig, det ska inte bli något bråk i samband med morgondagens Champions League-final.

Lösningen: bura in alla fans.

Foto: FOTO: GETTY IMAGES

I morgon väntas mellan 40 000 och 50 000 brittiska fans till Moskva,­ men de kommer inte få se mycket av den ryska huvudstaden. I stället bussas de raka vägen till inhägnade läger i väntan på matchen.

Det är den engelska tidningen Evening Standard som avslöjar hur Moskvapolisen ska gå till väga för att finalen mellan Europas två bästa klubblag ska bli en fotbollsfest utan våldsamma inslag. Runt 300 flyg med Chelsea- och Unitedfans kommer landa i Moskva i morgon. I ett första försök att hålla de rivaliserande grupperna ifrån varandra kommer Chelseas fans landa i Vnukovo i sydvästra Moskva och Sheremetyevo i norr medan Uniteds fans landar på ­Domodedovoflygplatsen i söder.

Brittisk polis hjälper till

Fansen kommer vid ankomst bli ”vänligt uppmuntrade” att följa med till lägren. Väl på plats kan de få komma att vänta i upp till tio timmar innan det är dags för avfärd till matchen. Tur då att det finns tillgång till alla bekvämligheter, såsom toaletter, matplatser och viloplatser.

Dessa typer av läger är kontroversiella i Ryssland. Vid ett tillfälle­ hölls 5 000 fans inhägnade i över tre timmar med tillgång till endast två toaletter. Men den ryska polisen hävdar att det är ”för deras egen säkerhet”.

– Vi vill inte att personer utan visum irrar runt i Moskva och blir fulla för att sedan missa sitt plan hem, säger en rysk poliskälla.

Brittisk polis kommer hjälpa till under matchdagen och Chelsea har hyrt in tvåspråkiga stewards som kommer följa med Londonklubbens fans.

FAKTA

MOSKVAPOLISENS PLAN FÖR EN LUGN FINAL

Fansen landar på separata flygplatser. Brittisk polis, tvåspråkiga stewards och engelskspråkiga volontärer hjälper till på plats i Moskva. Fansen bussas till separata inhägnade läger. Matchbiljetten kommer scannas av i lägrens entréer varefter ingen kan lämna lägren utan att biljetten blir ogilltig. Ingen alkohol säljs i lägren, bara läsk. Fansen till det förlorande laget bussas till flygplatsen för hemresa direkt efter slutsignalen. Fansen till det vinnande laget bussas till flygplatsen 30 minuter senare.