”­Ronaldo kommer inte förbi spelare som jag kommer förbi”

Vasquez talar ut om den tuffa tiden i Zürich: Jag har det som Beckham hade det i Real Madrid

FOTBOLL

Två år efter målet som hela världen talade om så har Andres Vasquez ett tufft liv i FC Zürich.

Nu kliver 22-åringen ut ur mediemörkret och talar ut om längtan bort från Schweiz, besvikelsen på klubben, kvalitén på allsvenskan, jämförelser med David Beckham och att fortfarande vara förknippad med ett enskilt mål.

– Det är ett av de snyggaste målen som någonsin gjorts. Men jag kan mer och det känns som folk glömmer det ibland. Jag tar mig förbi spelare Cristiano Ronaldo inte klarar av, säger Vasquez till Sportbladet.

besviken Andres Vasquez har det tufft i FC Zürich och längtar bort från klubben. ”Jag borde ha fått fler chanser”, säger den före detta IFK Göteborg-spelaren.

Den 7 maj 2007 förändrade Andres Vasquez liv. Talangen i IFK Göteborg blev plötsligt världskänd efter drömmålet i 4–0-segern mot Örebro. Proffsklubbarna hörde av sig och 19-åringen skrev på ett lukrativt kontrakt med schweiziska toppklubben FC Zürich.

Två år senare är situationen en annan. Vasquez är placerad i frysboxen och har bara gjort 25 minuter i a-laget under årets säsong.

– Det har inte alls blivit som jag tänkt mig. Det är en svår situation och jag tycker att jag borde ha fått fler chanser. De har inte varit ärliga mot mig. Jag fick till exempel ingen lägenhet förrän efter sex månader här och som ung vet man inte riktigt vad som gäller. I IFK (Göteborg) var man van vid att få hjälp med de sociala bitarna.

Trots svårigheterna utanför planen och vissa problem att anpassa sig till proffslivet tycker Vasquez att han är en bättre spelare i dag. Han tränar med ett av landets bästa lag som slagit Milan och skakat Real Madrid i årets Champions League.

Intresse från Stoke

– Jag tränar med väldigt bra spelare och känner att min nivå är hög. Ibland tycker jag att jag är den bäste på träningarna. Spelare som Cristiano Ronaldo kommer inte förbi spelare som jag kommer förbi. Så jag känner att jag håller en viss nivå och borde fått chansen. När jag var med senast i slutet av augusti så gjorde jag mål. Men de har valt att satsa på andra.

Trots det målet är 22-åringen placerad i tränaren Bernard Challandes frysbox. Vasquez säger att han är fast besluten att kriga för en plats.

– Jag har det som David Beckham hade det i Real Madrid. Fabio Capello sa att han inte skulle få spela men han jobbade på och fick det till slut ändå. Men jag tror ändå att det blir svårt. Jag har kontrakt och försöker göra mitt bästa, även om chanserna till spel är små så måste jag ge allt.

”Större press här”

– Jag försöker vara kylig till transferfönstret i december. Jag hörde om intresse från Stoke men det var i första hand en provträning. Jag vill ha en nystart någonstans där jag kan jobba vidare och få chansen. Det spelar ingen roll var bara jag får känna trygghet. Kommer det något från allsvenskan så ska jag fundera på det.

Omställningen från Kamratgården till proffslivet har varit stor. 22-åringen säger att de allsvenska spelarna ofta lever i en isolerad värld och inte känner till kraven som kommer med proffsspel.

– Det är en större press här, framförallt att göra mål och poäng. Det är annorlunda mot Sverige. Det är lätt att tro att man är bra i allsvenskan men den är väldigt liten jämfört med ligor i Europa. I Sverige räcker det bra att man jobbar hårt, men här måste du göra poäng.

Hur ser då Andres Vasquez på den där majdagen 2007? Dagen då den lugna tillvaron i IFK Göteborgs plantskola förvandlades till en ny vardag med stjärnstatus och höga förhoppningar.

Skäms inte för målet

– Jag skäms inte för målet. Det är ett av de snyggaste målen som någonsin har gjorts. Jag är glad att jag gjorde det och folk får gärna prata om det. Men jag kan ge mer och även spelmässigt så var jag väldigt bra då och gjorde många bra prestationer. Men det försvann lite när jag gjorde det där målet. På så sätt tycker jag att folk borde tänka på mer än bara det. Men jag vet att de som följde IFK Göteborg och svensk fotboll då såg att jag är en bra spelare, inte bara för att jag gjorde målet.