Kapas efter fiaskot – av kejsaren

Beckenbauer: Fruktansvärt långtråkigt

FOTBOLL

Fiasko i ligan - och Champions league.

Nu kommer Kejsarens tuffa kritik.

– Hos oss och alla andra är det resultatet som räknas, säger Franz Beckenbauer.

Bayern München brukar vara Tysklands stolthet, men i år är laget långt i från den form som man är vana vid. Den nye tränaren Luis van Gaal är på väg att ta laget ur Champions league redan i grundomgången och det ligger bara på sjätte plats i bundesliga. Det är ett sämre resultat än vad Jürgen Klinsmann mäktade med innan han fick sparken i våras. I fjol åkte Bayern München ut i kvartsfinalen av Champions league, i år kan de inte ens ta sig vidare till slutspelet på egen hand.

”Der Kaiser” kritisk

Och nu kan inte Franz Beckenbauer vara tyst längre, han anser att misslyckandet till en viss del beror på tränarens taktik.

– Man håller bollen för mycket, det är som man gjorde för 20 år sedan, säger Der Kaiser till Sat1.

– Då var filosofin att om du håller i bollen så kan motståndaren inte göra några mål, det sa redan Sepp Herberger . Men det är fruktansvärt långtråkigt. Att bollen bara flyttas hos oss, fram och tillbaka, hit och dit. Det hjälper inte att man har bollen under 70 procent av matchtiden när man förlorar med 2-0.

Saknar Ribery

Han vill ändra i taktiken:

– Man borde göra förändringar, i dag spelar man en annan snabbare fotboll och vi måste titta på England när man spelar bollen framåt i full fart och anfallarna tar emot den i full fart. Det saknar vi.

Dessutom saknar FC Bayern München den knäskadade Franck Ribery, han är troligen resten av höstsäsongen.

- Med honom blir det ett annat lag, säger Kejsaren.

- Under de senaste två åren var han skillnaden mellanbra och väldigt bra.

Franz Beckenbauer anser nu att styrelsen ska analysera situationen och ge tränare Van Gaal möjligheten att förbättra laget under vinterpausen.

– Men om vi förlorar alla matcherna fram till jul så måste styrelsen också fundera. Hos oss och alla andra är det resultatet som räknas.