Misstänkt vadslagningsfusk i Champions League

17 personer gripna

Foto: Getty Images
Polisen i Bochum och Uefa håller en presskonferens angående den stora spelskandalen som uppdagades i dag.
FOTBOLL

Fotbollen i Europa skakas av en skandal.

Polisen har gripit 17 personer i fyra länder misstänkta för vadslagningsfusk, bland annat i Champions League.

Cirka 200 fotbollsmatcher i nio länder finns med i den stora spelhärvan som utreds av tysk polis. De misstänkta matcherna spelades i Tyskland, Belgien, Schweiz, Kroatien, Slovenien, Turkiet, Ungern, Bosnien-Hercegovina och Österrike. Spelvinsterna ska ha uppgått till flera miljoner dollar, enligt åklagarna.

15 personer i Tyskland och två i Schweiz har gripits, enligt nyhetsbyrån AP.

Enligt polisen har mer än 50 razzior genomförts i Schweiz, Tyskland och Storbritannien. Handlingar, kontanter och värdesaker har beslagtagits. Spelare, tränare, domare och andra officiella representanter misstänks vara inblandade. Två av de gripna är kroatiska bröder som bor i Berlin, uppger TT.

Tre i Champions League

Bland de spel som tros ha manipulerats är tre i Champions League-matcher och tolv i Europa League-spel och alla matcher tros ha ägt rum i år. Åklagarna vill inte ange om det handlar om kvalmatcher eller gruppspelsmatcher.

Europeiska fotbollsförbundet Uefa har tidigare sagt att man håller på att undersöka 40 misstänkta matcher i Champions League och Uefacupen – föregångare till Europa League – från de fyra senaste säsongerna, främst östeuropeiska klubbar i början av kvalomgångarna.

Myndigheterna i Tyskland och andra länder arbetar tillsammans med Uefa i syfte att fånga in en internationell liga som misstänks för missbruk av spel för att tjäna pengar på vadslagning.

”Allt kan hända där nere”

Berlin tros ha varit centrum för en del av vadslagningsfusket. 2004 avslöjades spelfusk i Berlin. Då dömdes domaren Robert Hoyzer till fängelse efter att ha erkänt att han medverkat till fixade resultat i division två och division tre i Tyskland. Som ersättning hade han fått 70 000 euro samt en plasma-tv.

Fredrik Risp, som tidigare spelat i flera olika lag i den turkiska ligan, har inte hört talas om några fixade matcher. Samtidigt säger han sig inte bli förvånad om det skulle vara så.

– Det händer mycket konstigt i den turkiska ligan. Allt kan hända där nere, så det förvånar mig inte alls, säger Risp.