Målvakt & målkung

Målvakten Butt sköt Bayern till åttondel: ’Vi spelade strålande’

Foto: Foto: GETTY IMAGES
Hans-Jörg Butt firar med fansen.
FOTBOLL

Två gånger hade han gjort mål i Champions League mot Juventus.

På tredje möjligheten tog Hans-Jörg Butt full fart mot straffpunkten – och bromsade.

Målvaktens fräckis var startskottet när Bayern München blåste italienarna på en åttondelsplats.

Foto: Foto: REUTERS
Van målskytt Hans-Jörg Butt grundlurar Buffon i Juventus mål och skjuter sitt Bayern mot slutspel. Butt har gjort hela 27 mål i Bundesliga.

Mitt i ansatsen stannar han till.

Sätter Hans-Jörg Butt straffen är det kvitterat, Juvemålvakten Buffon spänner sig, lutar åt vänster – och luras totalt. Butts stoppfint öppnar upp halva målet, han rullar enkelt in 1–1.

Straffen är inte bara tekniskt bländande, den inleder också Bayern Münchens vändning.

Olic var tårögd

För Juventus behöver en poäng för att gå vidare som tvåor från grupp A, men är chanslöst i andra halvlek. Ivica Olic stöter in en retur, Mario Gómez petar in en hörna och inhopparen Anatolij Tymostjuk placerar in 1–4 på stopptid.

Efter slutsignalen är Olic tårögd.

– I dag spelade vi strålande fotboll. Hela världen kollade på matchen och såg att vi fortfarande kan spela, säger han.

Juventus chockades på hemmaplan och åkte ur Champions League. Ändå borde han som inledde förnedringen vara bekant:

Hans-Jörg Butt är ett straff-fenomen. Sin första Bundesligasäsong sköt han sju mål, den andra nio. Gårdagens kvittering var hans tredje straffmål i Champions League – alla har varit mot Juventus.

”Lyckades i kväll”

Münchentränaren Louis van Gaal var stolt över landslagsmeriterade Butts insats mot Juventus, men lyfte ändå fram hela laget.

– Du kan säga att Juventus var dåliga, men du kan också säga att Bayern München var väldigt bra. Vi kontrollerade planen och ägde bollen, och kanske var det för svårt att hantera för Juventus, säger han och fortsätter:

– Vi ville hålla uppe pressen, även om det var tufft att göra i 90 minuter. Vi försökte göra samma sak i vår förra match men lyckades inte. I kväll lyckades vi. Vi höll i bollen och litade på varandra. Det är alltid svårt mot Juventus och jag hoppas att vi kan fortsätta med det också i vår nästa match.

För Butt kanske målet kan sudda ut det hittills mest uppmärksammade ögonblicket i karriären: 2004 slog han in en straff mot Schalke, hyllades och jublade – men märkte inte att motståndarna la upp bollen för avspark och lyfte den hela vägen in i mål.

FAKTA

Har gjort tre mål mot Juventus

Hans-Jörg Butt. Ålder: 35. Klubbar: Hamburg, Bayer Leverkusen, Benfica, Bayern München. Landskamper: 3 A. Matcher i Bundesliga: 312. Mål: 27. Kuriosa: Har gjort tre Champions Leaguemål mot Juventus – för tre olika klubbar. Hamburg 2000, Leverkusen 2002 och Bayern München 2009.