Laul: Lottningen är öppet uppgjord – därför får vi vänta på stormatcherna

FOTBOLL

Beckham tillbaka i Manchester – Mourinho återvänder till Stamford Bridge.

Två guldkorn i en annars rätt ointressant åttondelsrunda.

Champions League börjar på allvar lagom till kvartsfinalerna.

Efter det gigantiska gruppspelet går Champions League in i nästa halvsömniga fas. Lottningen är öppet uppgjord genom att gruppettorna ställs mot grupptvåorna samtidigt som lag från samma land inte kan mötas. Därför får vi vänta på de riktiga stormatcherna till nästa omgång.

Ett par spektakulära möten blir det ändå och de

fotbollsvärlden kommer att snacka om är Milan–

Manchester United, där David Beckham återvänder till Old Trafford, samt den skönt urspårade Inter-tränaren José Mourinhos möte med sitt gamla Chelsea.

England mot Italien alltså ... och tittar man tillbaka på senaste två Champions League-slutspelen har bara ett italienskt lag överlevt till kvartsfinal – Roma som där var chanslösa mot just United våren 2008.

Jag har svårt att se ett trendbrott nu, störst chans att ta en kvartsfinalplats har snarare Italiens tredje representant Fiorentina som ställs mot ojämna Bayern München i ett ovisst möte. Fiorentina går upp och ner i ligan men tappade bara poäng i en match i gruppspelet (0–1 mot Lyon i premiären). Jag säger ändå fördel Bayern München om Ribéry är kvar i klubben och Robben tillbaka i fullt slag.

Kvartsfinalerna – då bänkar jag mig

Sevilla är så klart ett bättre lag än CSKA men men de har också en medeltemperatur på uppe emot 10 minusgrader i Moskva i februari att hantera.

När det är dags att lotta kvartsfinalerna tror jag att vi har samtliga tre spanska lag med, alla tre engelska, ett franskt (Bordeaux) och ett tyskt (Bayern München).

Då blir det till att bänka sig på allvar.

Det skulle innebära att av tre svenskar blir bara Zlatan kvar. Kim Källströms Lyon släpper in nästan ett och ett halvt mål i snitt ligan, jag kan inte se hur de skulle stå emot Real Madrids stundtals mäktiga offensiv. Olof Mellberg och Olympiakos kommer med tre raka hemmasegrar från gruppspelet, ett bra bagage inför utslagningsmatcher. Men det går inte att blunda för att Bordeaux samtidigt var hela gruppspelets bästa lag.

Bara en enda rad om Zlatan och Barcelona? Var lugna.

I Sverige kommer ingen att sakna försnack och rapportering kring mötet med Stuttgart.

Barcelona som enligt många kommer stå som slutsegrare i maj – jag är inte lika säker. Chelseas mangling på Stamford Bridge i våras var en av de mäktigaste fotbollstaktiska uppvisningar jag har sett, Iniestas sena kvittering var Barças enda skott på mål.

En drömfinal vore att lagen möts igen på Santiago Bernabéu.