AIK-målvakten förhörd om misstänkt match

Uefa utreder misstänkt fusk i tidigare CL-kval

FOTBOLL

På onsdag ska AIK försöka ta ett steg närmare drömmen om Champions League i kvalmatchen mot Rosenborg.

Nu kan Sportbladet avslöja att AIK-målvakten Ivan Turina tidigare i juli tvingades till schweiziska Nyon för att förhöras av Uefa efter misstankar om en läggmatch i Champions League-kvalet med Dinamo Zagreb 2006.

– Han har varit nere hos Uefa på någon form av informationssamtal eller möte, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

Foto: MAGNUS WENNMAN
AIK:s Ivan Turina.

Ivan Turina har en nyckelroll om AIK ska lyckas slå favoriten Rosenborg och ta ett stort steg närmare drömmen om spel i Champions League. Kroaten var i exakt samma sits när han spelade för Dinamo Zagreb säsongen 2006/07.

Storförlust mot Arsenal

Då hette motståndet Arsenal och det slutade med en svidande 0-3-förlust på hemmaplan i den tredje kvalomgången. En match Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) misstänker ska ha varit uppgjord på förhand.

AIK:s målvakt Ivan Turina var därför kallad till förhör hos Uefa i schweiziska Nyon innan den första kvalmatchen mot Jeunesse d'Esch i månadsskiftet juni-juli.

– Han har varit nere hos Uefa på någon form av informationssamtal eller möte. Vilket jag tror att hela Dinamo Zagrebs trupp har varit, säger AIK:s sportchef Jens Andersson.

Hur ser ni på det?

– Som jag förstod det handlar om Dinamo Zagreb och inte Ivan Turina personligen. Jag har heller ingen aning om vad som hänt i Kroatien 2006 så det är svårt för mig att ha en åsikt.

Omkring hundra personer runt Dinamo Zagreb ska ha hörts om misstänkta läggmatcher. AIK inleder dubbelmötet mot Rosenborg på Råsunda på onsdag,