Sportbladet granskar superstjärnorna på väg utför

FOTBOLL

Visst, Roland Nilsson, snart 42 år, klarade av ett allsvenskt kval utan några större problem. Men ute i den stora internationella fotbollsvärldens syns brister och krämpor mycket tidigare.

Värst är det för åldrande stjärnor i superklubbar som Real Madrid och Manchester U.

Sportbladets Erik Niva och Michael Wagner har granskat Zidane, Del Piero, Shearer med flera. Spelare som många vill minnas som de storheter de en gång var – inte trötta, sömniga föredettingar.

Dags att varva ned i tid?

Zinedine Zidane, 33, Real Madrid

FÖRR: Tvåmålsskytt i VM-finalen mellan Frankrike och Brasilien i Paris 1998. Helgonförklarad i Frankrike och både världsmästare och världens bäste spelare. Ett lag byggdes på Zizous passningar, bollkontroll, löpningar, frisparkar...ja, allt.

NU: Karriärkurva kraftigt nedåt. Signalerna syntes tydligt redan under VM 2002. Är nu skadad i Real Madrid och det spekuleras i att Zidane pensionerar sig till sommaren.

Rivaldo, 33, Olympiakos

FÖRR: Världens bäste spelare 1999. Fruktad anfallare och målskytt i Barcelona och brasilianska landslaget. Sedan kom bråken med tränarna och klubbytena. Bäste brasse i VM 2002, trots filmningen.

NU: Fortfarande välbetald, men ofta skadad och långt ifrån gammal målform. Väntar fortfarande på första fullträffen i årets ligaspel.

Christian Vieri, 32, Milan

FÖRR: 85 kg ostoppbar centertank och målskytt i Inter och italienska landslaget för ett par år sedan. Levde på fysisk styrka och vilja.

NU: Stentuff konkurrens med Schevchenko, Inzaghi och Gilardino gör att Vieri ofta hamnar på bänken. Inte samma tuffhet, engagemang och självförtroende gör att det går längre mellan målen.

Alan Shearer, 35, Newcastle

FÖRR: Obeveklig i straffområdet, en ledarfigur och sällan skadad. Dessutom tidigare given som lagkapten i engelska landslaget.

Tog sig förbi försvararna med sin fysiska styrka.

NU: Redan veteran i tio år. Nu börjar det märkas. Kroppen har tagit stryk och nu är det Michael Owen som är galjonsfigur i the Magpies. Petad av Shola Ameobi i senaste ligamatchen.

Alessandro Del Piero, 31, Juventus

FÖRR: Också tidigare given i italienska landslaget. Juventus superstjärna och ikon, både som målskytt och framspelare. Skadorna har gjort att Del Piero tappat snabbheten.

NU: Utkonkurrrerad av en viss Zlatan Ibrahimovic och Trezeguet. Omdebatterad för sin skyhöga lön, 60 miljoner kronor (netto) om året, som inte motiveras av prestationerna på fotbollsplanen längre.

Roberto Carlos, 32, Real Madrid

FÖRR: Outtröttlig vänsterkantslöpare och en av världens mest fruktade frisparksskyttar.

NU: Inte samma rapphet i benen eller samma tryck i frisparkarna. Täcker inte en hel kant med samma lätthet längre. Varvar ned i Qatar med ett treårskontrakt som ger 200 miljoner kronor...?

Roy Keane, 34, Manchester U

FÖRR: Hårdingarnas hårding, som knäckte andra när han gick in med full kraft i närkamperna. Tvåvägsspelare som var överallt.

NU: Nu rör han sig mest i mittcirkeln och kommer allt oftare sent in i duellerna. Skadad och missar Champions League-mötet med Lille. Har sagt att det här är hans sista säsong i Manchester United.

SÅ ÄR LÄGET I CHAMPIONS LEAGUE

Grupp A

Tips:

Juventus–Bayern München 1–1

Club Brügge–Rapid Wien 2–1

Bayern München är klara för åttondelsfinal om de vinner mot Juventus. Det kan räcka med oavgjort om Club Brügge samtidigt tappar poäng mot Rapid Wien. Juventus skulle behöva vinna för att hålla avståndet till Brügge.

Grupp B

Tips:

Arsenal–Sparta Prag 2–0

Thun–Ajax 1–1

Redan här ska Arsenal säkra avancemanget, vilket de gör om de vinner. De är också vidare vid oavgjort om Thun inte vinner mot Ajax. Både Arsenal och Ajax vann de senaste mötena med 2–0.

Grupp C

Tips:

Barcelona–Panathinaikos 4–1

Werder Bremen–Udinese 2–1

Grekerna klarade hålla 0–0 hemma senast men nu kör Barça över dem och säkrar en plats i åttondelen. Henke gör två i den här målfesten? Nu måste Werder Bremen vakna om de ska ha en chans på topplatserna.

Grupp D

Tips:

Benfica–Villarreal 3–2

Lille–Manchester United 1–3

Tajt grupp. Benfica har inte förlorat en europacupmatch hemma sen 1999 och gör inte det här heller. Ligan är nu i princip körd för Man U och då måste man lyckas i CL. Seger mot Lille och avancemanget är nästan säkrat.

Grupp E

Tips:

Schalke 04–Fenerbahçe 1–0

PSV Eindhoven–Milan 1–2

PSV Eindhoven har inte förlorat hemma på nio matcher men här tror vi att Milan, uppenbarligen i kanonform, kniper en seger och kopplar greppet om gruppen. Schalke måste vinna om de ska haka på.

Grupp F

Tips:

Olympiakos–Lyon 1–1

Rosenborg–Real Madrid 0–2

Lyon och Real Madrid säkrar i kväll avancemanget. Seger för Lyon samtidigt som Rosenborg tappar poäng och fransmännen är vidare. Det räcker med oavgjort om Real Madrid slår norrmännen.

Grupp G

Tips:

Real Betis–Chelsea 0–2

Liverpool–Anderlecht 1–0

Slår Chelsea Real Betis borta och tar sig vidare redan i kväll? Skiter björnar i skogen? Sover Natacha Peyre på rygg? Därmed ger Londonlaget Liverpool chansen att spela hem en plats bland de 16.

Grupp H

Tips:

Inter–Porto 1–1

A Bratislava–G Rangers 2–2

En jämn grupp som inte kommer vara mycket mer differentierad efter kvällen. Porto ser till att inte tappa mot toppen och plockar poäng av Inter. Slovakerna och skottarna delar också på poängen.